Den gennemsnitlige dansker ser sin praktiserende læge ca. 4 gange per år og er i e-mail- eller telefonkontakt yderligere 4-5 gange. I løbet af et år har lægen kontakt med ca. 85 % af alle tilmeldte patienter. For patienter med kroniske lidelser og sygdomme er tallet langt højere. I hver konsultation færdigbehandler lægen 85-90 % uden assistance fra kommune, speciallæge eller sygehus. De tal er værd at huske. Og de er i øvrigt ikke væsentligt anderledes end i andre lande....

Nu gælder det for praksis, kommuner og regioner Hvis ikke det skal blive nødvendigt radikalt at gentænke trekanten mellem almen praksis, kommuner og regioner, skal de tre parter nu for alvor blive konkrete i deres bestræbelser på at styrke primærsektoren og sundhedsvæsenet som sammenhængende helhed.
Skriv en kommentar
Historiker: Private lægepraksisser er ‘misfoster’ På de praktiserende lægers store efteruddannelseskonference Lægedage gav en historiker sit bud på, hvordan vi får mere helhedstænkning i det danske sundhedsvæsen.
Skriv en kommentarAnalyse: Vil 2017 stå i det nære sundhedsvæsens tegn? 2016 bragte både op- og nedture for visionen om en stærk primærsektor og et sammenhængende sundhedsvæsen. Spørgsmålet er nu, om vi skal sætte forventningerne til 2017 op eller ned?
Skriv en kommentar
Adelskov: Svært at være utilfreds med ældreplan Kommunerne bliver i vid udstrækning begunstiget i den handlingsplan for ældremedicinske patienter, der netop er vedtaget. Det glæder formanden for Social- og sundhedsudvalget i KL, Thomas Adelskov (S).
Skriv en kommentar
Ensartethed er nøglen til det nære ‘Det sammenhængende nære sundhedsvæsen’ lyder overskriften på det udvalgsarbejde, som regeringen med sig selv for bordenden vil iværksætte sammen med KL og Danske Regioner. Hertil vil jeg gerne selv tilføjet ‘ensartet’.
Skriv en kommentar
Er regionerne ved at miste grebet om det nære? Hvor er regionernes ønske om dialog med patientorganisationer, berørte faggrupper og faglig ekspertise i det kommende arbejde med en plan for det nære sundhedsvæsen?
Skriv en kommentar
Så kom det nære sundhedsvæsen i udvalg De nye supersygehuse er med til at skabe store forandringer i det nære sundhedsvæsen. Nu skal et nyt udvalg lave en samlet plan. Men udvalgsarbejdet bliver kun en rigtig succes, hvis politikerne bakker op, og de praktiserende læger vil lege med.
Skriv en kommentar
»Det er ikke nok at juble over en plan« Det skorter ikke på forventninger til den kommende plan for det nære sundhedsvæsen, men man bør nok modificere sine forventninger lidt, siger sundhedsøkonom.
Skriv en kommentar
Sundhed på tværs af sektorer til gavn for patienten Den praktiserende læge skal i højere grad være den primære omsorgsgiver til kronikere.
Skriv en kommentarAlmen praksis må få bedre styr på diagnostikken Det er besynderligt at konstatere, at laboratorieområdet sjældent adresseres som et selvstændigt og prioriteret indsatsområde.
Skriv en kommentarLousy, luksus og catch 22 i den basale del af sundhedsvæsenet Der skal være lige muligheder og lige resultater over alt i sundhedsvæsenet. Men det forudsætter, at kommunerne bliver bedre til at udvikle, evaluere og forske, skriver professor i almen medicin Frede Olesen.
Skriv en kommentar