Oprydning i medicinkort fortsætter i hele landet Aftalen om oprydning i det Fælles Medicinkort udløb ved årsskiftet, men arbejdet er ikke gjort færdig. Derfor har landets fem regioner i samarbejde med kommunerne og PLO forlænget aftalerne.

Arbejdet med at få ryddet op i de ca. 100.000 medicinkort blev ikke færdiggjort inden årsskiftet.

Derfor har regionerne sammen med de enkelte kommuner og regionale PLO-afdelinger forlænget tidsfristerne for at nå i mål.

Kommunernes Landsforening, Praktiserende Lægers Organisation og Danske Regioner indgik i slutningen af 2014 en aftale om, at de praktiserende læger skulle stå for oprydningen i Det Fælles Medicinkort (FMK), for at rydde ud i mangelfulde og ikke ajourførte medicinkort og sikre, at de afspejler aktuel medicinering for den enkelte patient. I alt blev der afsat 30 mio. kr til at løse opgaven i hele landet.

Det har været op til de enkelte regioner, kommuner og PLO-afdelinger at lave lokale aftaler for, hvornår de forventer, at FMK-oprydningen bliver færdig.

I Region Hovedstaden har man valgt at forlænge aftalen frem til 31. april. 2016, mens aftalen i Region Midtjylland og Region Sjælland løber indtil 30. juni 2016. I Region Syddanmark har de kommuner, som mangler at gøre arbejdet færdigt frem til 1. august, og i Region Nordjylland lyder aftalen på at forlænge året ud, fordi et par kommuner først forventer at begynde med arbejdet efter sommerferien.

Christian Freitag, formand for PLO, er meget positiv over for arbejdet med at få ryddet op i FMK.

»Det er en rigtig god idé at lave de her FMK-oprydninger, for der har været et stort behov for at få det gjort. Men som med så mange andre nye opgaver, så har arbejdet være forbundet med en masse forsinkelser og justeringer undervejs. Derfor er det helt forståeligt, at man ikke er nået hele vejen rundt i alle kommuner, og at man derfor har forlænget aftalerne ind i 2016,« siger Christian Freitag.

Alligevel er han bekymret for, om de opdaterede kort risikerer at blive brugt på en forkert måde.

»Selvom man kommer i mål med oprydningen, så løser det ikke problemerne med FMK. Jeg tror, der er en formodning blandt personalet ude i kommunerne om, at efter oprydningen vil FMK altid give et retvisende billede af, hvad patienten får af medicin. Det er i mine øjne en misforståelse. Man må ikke se FMK som en facitliste, hvor vi kan risikere, at nogle hjemmesygeplejersker kommer til at bruge FMK som et doseringsredskab, som de blindt læner sig op ad,« siger Christian Freitag og uddyber:

»Der vil også efter oprydningen ske fejl i FMK f.eks. hvis en læge glemmer at slette den gamle ordinerede medicin, når de ordinerer ny medicin, eller hvis lægen ordinerer antibiotika, men glemmer at skrive en slutdato på, så det kommer til at stå som fast medicin resten af livet. Den slags fejl vil ske så længe, at lægerne ikke bruger FMK stringent. Håbet er, at den rigtige medicin bliver givet til den rigtige patient, og hvis det viser sig, at FMK med tiden bliver præcist nok til at vise det, er det jo rigtig fint, men der er vi slet ikke endnu, og hvis man bruger det på den måde nu, vil det gå ud over nogle borgere, som så får forkert medicin,« siger Christian Freitag.

»Vi skal ikke tro, at vi her har fået et skudsikkert system, som betyder, at vi sundhedsprofessionelle ikke længere skal bruge vores faglighed og sunde fornuft, når vi står og skal ordinere og dosere medicin. Den opgave er mindst lige så vigtig nu, som den var før FMK,« siger han.

Christian Freitag fornemmer, at der er en velvillighed fra alle parter til at nå i mål med oprydningen af FMK – også hvis budgettet overskrider de afsatte 30 mio. kr.

»Mit indtryk er, at der kan skaffes penge til at få lavet oprydninger i de kort, som kommunerne har besluttet sig for er nødvendige. Hvad der så skal ske, når der i 2017 kommer nye patienter ind i kommunens FMK-system, er der ikke nogen aftale for endnu, men vores holdning er, at aftalen om oprydning bør kunne fortsætte mellem kommunen og den praktiserende læge, når behovet opstår fremover,« siger Christian Freitag.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.