Professor: Lås aktørerne i det nære sundhedsvæsen inde

Professor: Lås aktørerne i det nære sundhedsvæsen inde Vil PLO forpligte sig eller køre frihjul, og kan KL og de 98 kommuner levere ensartet kvalitet? Det var nogle af de spørgsmål, der blev stillet, da Dagens Medicin inviterede til morgenmøde om en masterplan for det nære sundhedsvæsen.

Der skulle diskuteres masterplan for det nære sundhedsvæsen, da Dagens Medicin torsdag morgen slog dørene op for et udsolgt morgenmøde med repræsentanter for både kommuner, regioner, praktiserende læger og interesseorganisationer.

Over kaffe og morgenbrød blev scenen sat af tidligere formand for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, der længe har været fortaler for en masterplan. Han skød på både regioner, kommuner og praktiserende læger, der – i Frede Olesens optik – har et stort stykke arbejde foran sig.

»Vil PLO forpligte sig, eller vil de bare køre på frihjul? Kan KL levere ensartet kvalitet, eller skal vi have 98 forskellige måder at gøre tingene på? Og er regionerne blevet mere ydmyge, eller tror de stadig, at sygehusene ved bedst,« spurgte Olesen, der på forhånd havde advaret sine med-debattører, sundheds- og omsorgsborgmester i København Ninna Thomsen (SF) på vegne af KL, formand for PLO Christian Freitag og næstformand for Danske Regioner Jens Stenbæk (V), om, at de nok kunne komme til at føle sig trådt over tæerne undervejs.

Ifølge Frede Olesen bør de centrale aktører i det nære sundhedsvæsen faktisk låses inde i et rum, indtil de »lærte at tale pænt til hinanden«, med reference til, at det også tog lang tid, før aktørerne i arbejdet med kræftplanerne lærte at samarbejde – et arbejde, der senere hen har skabt store resultater. Den tidligere KB-formand slog også fast, at regeringen bør være klar til at sætte magt bag de gode hensigter, hvis visionen om en masterplan skal lykkes.

Freitag: »Hovedet på sømmet«

Christian Freitag fra PLO startede med at sige, at han ikke var provokeret – i stedet mente han, at Frede Olesen »slog hovedet på sømmet«, og på vegne af PLO’s 3.500 medlemmer slog han fast, at de praktiserende læger vil dedikere 100 pct. af deres tid til det nære sundhedsvæsen.

»Det handler ikke om vi vil være med, men under hvilke omstændigheder. Jeg er glad for udsigten til en plan, for det nære sundhedsvæsen er mere end et spørgsmål om akutpladser, som ellers fylder den politiske debat lige nu,« sagde han.

»Men vi vil tillade os at sætte spørgsmålstegn ved enhver plan, for hvad bliver konsekvensen for resten af de opgaver, vi er kontraktligt forpligtet til at løse,« sagde Christian Freitag

Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner, anerkendte også behovet for samarbejde, men sagde samtidig, at samarbejdet – i hvert fald i hans egen region – er bedre end sit rygte. Et mere entydigt lederskab og forpligtende samarbejdsaftaler var blandt Jens Stenbæks forslag til de områder, der kræver fokus i den kommende plan.

»Men samtidig bør de nuværende systemer ikke ændres for meget, for det koster en masse. I stedet bør bedre løsninger kunne skabes i de eksisterende systemer og samarbejdsflader,« sagde næstformanden.

Et vist ekko

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, der i panelet repræsenterede kommunerne, erklærede sig enig i behovet for en plan oppefra, men slog samtidig fast, at alt ikke kan ensartets og standardiseres, når kommunerne er så forskellige, som de er – selvom »ambitionen selvfølgelig er ensartethed«.

For udenforstående tilhørere endte morgenmødet således med mange positive toner, men også med en vis klang af ekko – en grad af enighed, men stadig med en tilsyneladende mangel på fokus på den fælles opgaveløsning frem for egne interesser; et fokus, der ifølge Frede Olesen er en altafgørende forudsætning for succes med en masterplan.

Således er pointen om at låse aktørerne inde og gemme nøglen, indtil de finder en fælles løsning med borgeren og patienten i centrum, måske ikke en dårlig idé.

I hvert fald lød det bagefter fra en blandt publikum: »Gid jeg fik nøglen til det rum,« og fra en anden: »Men det lyder da i det mindste som om, at de er blevet enige om, hvad det er for en bold, der skal spilles med.«

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.