Foto: Joachim Rode

PLO’s direktør til VIVE-rapport: Regionsklinikker er et dyrt alternativ Den store mangel i VIVE’s rapport er, at det er vanskeligt at sammenligne de samlede udgifter i regionsklinikken med de udgifter, som regionen har til klinikker under PLO's overenskomst, skriver direktør i PLO.

Projektchef Martin Sandberg Buch fra VIVE skriver i Kommunal Sundhed om den nyligt offentliggjorte midtvejsevaluering af regionsklinikken på Bornholms Hospital. Han foreslår, at man i forhold til fremtidens organisering af almen praksis lader sig inspirere af denne regionsklinik. Dette fordi de ansatte i klinikken er glade for at være der, og fordi patienterne er lige så tilfredse som i almindelige lægeklinikker, der drives efter overenskomsten med PLO.

Evalueringsrapporten viser, at når honoreringsformen på en arbejdsplads ændres fra at være hovedsageligt ydelsesbetinget til at være fast og uden et medfølgende økonomiloft, så ændrer det naturligvis både arbejdsdagen og planlægningen. Rapporten viser, at det medfører færre konsultationer pr. læge, færre konsultationer pr. patient, mere personale pr. læge, mere tid på interne møder og koordinering og ikke mindst en generelt god tilfredshed med arbejdsmiljøet.

Den store mangel i VIVE’s rapport er dog, at det er vanskeligt at sammenligne de samlede udgifter i regionsklinikken med de udgifter, som regionen har til klinikker under PLO’s overenskomst. Det skyldes blandt andet, at det på flere områder er uklart, om udgifterne er dækket af klinikken eller af sygehusets øvrige budget.

Region Nordjylland har derimod været ret transparente i forhold til at fremlægge økonomien i sine regionsklinikker. Her kan vi se, at regionsklinikkerne i gennemsnit er omkring 20-25 pct. dyrere end PLO-klinikkerne i samme område (i 2018 dog mere end 56 pct. grundet store etableringsomkostninger). Region Nordjylland er den region i Danmark, som har mest erfaring med at drive regionsklinikker, så mon ikke det er et ædrueligt bud på, hvad det koster at drive regionsklinikker i forhold til PLO-klinikker.

Så spørgsmålet er: Vi kan i bedste fald få samme patient- og personaletilfredshed, som vi har allerede, men skatteborgerne skal betale mindst 1,7 mia. kr. mere til almen praksis-området, end de gør i forvejen. Hvorfor skal de det? For at lægerne kan holde flere møder, og patienterne kan få færre konsultationer for en 20 pct. prisforhøjelse? Personligt vil jeg have svært ved at sælge den vare til Finansministeriet.

Læs også: Kan vi organisere det daglige arbejde i almen praksis bedre?

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.