Konsulent Thomas Karlsson havde en faglig ud ad kroppen oplevelse, da han til en workshop hørte om Helsingørs rehabiliteringsteam.Foto: Privat

Kig til rehabiliteringsteamet for en god opskrift på faste teams og helhedspleje Rehabiliteringsteamet tikker snart sagt alle bokse for, hvordan man fra lovgivers side ønsker, at den fremtidige ældrepleje skal se ud med faste teams, borgernær visitation og helhedspleje, skriver Thomas Karlsson.

Forleden var jeg med til en workshop i Helsingør. Den handlede om borgerens faste team på ældreområdet.

Lederen af kommunens udkørende rehabiliteringsteam, Lasse Lehm, fortalte om rehabiliteringsteamets hverdag.

Det var en faglig ud ad kroppen oplevelse for sådan en som mig, der beskæftiger sig med den ny ældrelov.

På stilfærdig vis fortalte Lasse Lehm, at teamet består af medarbejdere med forskellige faglige baggrunde. Sygeplejersker, ergoterapeuter, social- og sundhedshjælpere, fysioterapeuter, social- og sundhedsassistenter.

Teamet arbejder i dagligdagen tæt sammen på kryds og tværs på en pragmatisk måde, hvor den enkeltes viden bringes i spil, samtidig med at opgaverne løses smidigt. Teamet arbejder i forløb, hvor hjælpen løbende justeres, alt efter hvad teamet fagligt vurderer, der er brug for, og hvad borgeren ønsker.

Det værd at overveje, om guldet ligger lige foran snudespidsen, når fremtidens faste borgerteams skal formes

Rehabilitering og forebyggelse er en uadskillelig del af alt, hvad teamet foretager sig. Hjælpemidler og velfærdsteknologi tænkes naturligt ind fra første dag. Teamet planlægger selv hverdagen. Teamet holder faste interne møder, hvor borgerne drøftes. Teamet holder også faste møder med borgere og pårørende. Teamet arbejder efter fælles mål – vel at mærke borgerens mål.

Ringer det en klokke? Rehabiliteringsteamet tikker snart sagt alle bokse for, hvordan man fra lovgivers side ønsker, at den fremtidige ældrepleje skal se ud med faste teams, borgernær visitation og helhedspleje. Ja, det lyder nærmest som en lidt karikeret reklame for fortræffelighederne ved den nye ældrelov. Men den er god nok. Det er sådan, de arbejder i rehabiliteringsteamet.

På vej hjem fra Helsingør slog det mig, hvorfor det er sådan. Det er ikke nødvendigvis fordi rehabiliteringsteams per natur er mere fremsynede end andre. Næ, det er fordi, de allerede i dag løser en opgave, der ligger snublende nær den opgave, som de fremtidige faste teams får med den ny ældrelov: De tager imod og afklarer borgerne. De står for al form for hjælp og støtte hele vejen rundt – træning, rehabilitering, personlig pleje mv. De har en fri ramme til at planlægge, levere og justere hjælpen.

Jeg ved godt, at rehabiliteringsteams ofte har en anden ramme end hjemme- og sygeplejen. Normeringen er typisk bedre. Der er kun dagvagter. Skalaen er mindre. Og så videre.

På trods af disse forskelle, er det værd at overveje, om guldet ligger lige foran snudespidsen, når fremtidens faste borgerteams skal formes. Kig til jeres rehabiliteringsteam: Har I en prøvehandling kørende i egne rækker, som I kan stå på, når borgerne skal have et fast team?

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.