I sundhedshuset VIVO har det længe været et ønske at få en praktiserende læge som nabo. Leder af sundhedsklinikken i Vollsmose Louise Damgaard har derfor i anledeningen af åbningen taget en plante med til lægehusets ejer Peder Ahnfeldt-MollerupFoto: Alex Tran

Beboerne i Vollsmose kan nu se frem til at få deres egen praktiserende læge Bedre kronikerbehandling og ældre borgeres kortere afstand til lægen fremhæves som gevinster, efter at Vollsmose har fået sit første lægehus i mere end 15 år. Professor i indvandrermedicin påpeger, at succesen afhænger af, om det lykkes at holde på ­lægerne i længere tid.

Som beboerformand i Fyrreparken, der ligger i den sydlige del af Odense-bydelen Vollsmose, har Bjarne Andersen nok at se til i disse dage.

Flere steder i lokalområdet er tunge entreprenørmaskiner i fuld gang med at æde af betonen. Den øredøvende larm vidner om de store forandringer, som Vollsmose over de kommende år vil gennemgå i forlængelse af den nationale ghettoplan.

Men hvor nedrivninger og byfornyelse længe har været på tegnebrættet, var overraskelsen anderledes stor, da Bjarne Andersen for nylig fik at vide, at et nyt lægehus også var på vej til bydelen.

Jeg bor selv i Fyrreparken og har gjort det de seneste 19 år. I alle de år har det været på tale, at vi skulle have læger herude

Bjarne Andersen, beboerformand i Vollsmose

»Jeg bor selv i Fyrreparken og har gjort det de seneste 19 år. I alle de år, jeg kan huske, har det været på tale, at vi skulle have læger, tandlæger og kiropraktorer herude. Desværre har interessen for at slå sig ned i Vollsmose ikke rigtig været der,« siger Bjarne Andersen og forudser, at især områdets ældre beboere vil få gavn af den nye lægeklinik, der slog dørene op 1. september.

»Turen med bus eller taxa holder mange af de ældre beboere tilbage, selvom der ikke er mange kilometer ind til midtbyen, hvor alle de praktiserende læger er. Det har vi snakket meget om herude,« siger han.

Stormombrust lægehus

Begejstringen for det nye lægehus deles dog ikke af alle. Særligt selve konstruktionen, hvor en praktiserende læge går sammen med en privat aktør om at drive klinikken – modellen er blevet døbt partnerskabsklinikker af landets regioner – har op til åbningen af lægehuset været under beskydning.

PLO og Bo Libergren (V), der er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark, sammenligner direkte modellen med »stråmandsvirksomhed«.

Det skyldes, at de to ydernumre i lægehuset ejes af praktiserende læge Peder Ahnfeldt-Mollerup, mens han selv har sendt opgaven med at drive og bemande lægehuset videre til samarbejdspartneren Alles Lægehus. Uden en speciallæge i almen medicin som ejer af ydernummeret, ville Alles Lægehus ikke have adgang til det marked.

Sygeplejersker glæder sig

Men den diskussion er ikke én, der bruges energi på i den kommunale sygepleje i Odense Kommune.

Her er mange af de sygeplejefaglige opgaver de senere år blevet samlet i fire sundhedsklinikker rundt om i byen. Den ene er beliggende i samme sundhedshus som Vollsmoses nye lægeklinik, og her har man længe gået og sukket efter en praktiserende læge.

Når vi kommer til at bo så tæt på hinanden, er det min forhåbning, at vi måske bedre sammen kan forstå patienten og finde nogle gode løsninger i forhold til forebyggelse og behandling dér, hvor det er svært

Louise Damgaard, leder af sygeplejelinikken i Vollsmose

»Partnerskabsmodellen ser jeg ikke noget problem i som udgangspunkt. Det har været nødvendigt med en alternativ løsning for at få en læge til Vollsmose. Hos os har vi en meget positiv forventning til klinikken, som har været et stærkt ønske gennem længere tid,« siger Louise Damgaard, leder af de fire kommunalt drevne sundhedsklinikker i landets fjerdestørste kommune målt på indbyggertal.

Mere lighed i sundhed

Det skyldes ifølge Louise Damgaard, at mange af områdets borgere døjer med komplekse sundhedsmæssige problemstillinger, der går på tværs af de forskellige sektorer og derfor kræver et tæt samarbejde mellem almen praksis og kommunen.

»Et eksempel er kronikerne, hvor egen læge har nogle opgaver, der er uddelegeret til sygeplejerskerne i kommunen. Når vi kommer til at bo så tæt på hinanden, er det min forhåbning, at vi måske bedre sammen kan forstå patienten og finde nogle gode løsninger i forhold til forebyggelse og behandling dér, hvor det er svært,« siger Louise Damgaard.

Odense Kommune og Region Syddanmark har i samarbejde søgt om og fået tildelt 3,6 mio. kr. til ombygning og indretning af lokalerne i Vollsmose fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje til etablering af sundheds-og lægehuse. I Odense Kommune er politikerne meget glade for, at der nu omsider er kommet en læge til Vollsmose, for den nye klinik skal bidrage til at skabe mere lighed i sundhed, og lægen kan indgå i det lokale sundhedsarbejde i området, lyder vurderingen.

»Det er en stor glæde for mig at se, at dette projekt endelig er blevet en realitet. Det kan give bydelen et godt afsæt for fremtiden, og jeg håber og tror på, at borgerne vil tage vel imod det og gøre brug af det. Der er ofret meget arbejdskraft på, at dette her skulle lykkes,« siger Søren Freiesleben (EL),  formand for sundhedsudvalget i Odense Kommune, i en pressemeddelelse.

Kontinuitet i Vollsmose

Skal den mission lykkes, kræver det dog en vis kontinuitet blandt lægerne i den nye klinik.

Sådan lyder advarslen fra Morten Sodemann, klinisk professor og overlæge ved Indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital.

»Jeg har været en del af den her indsats med at trække en læge til Vollsmose i snart ti år. Kontinuitet er noget af det, vi især har skreget efter. Det skyldes, at sundhedsindsatsen kræver et stærkt samarbejde med kommunen og andre aktører. Her betyder gode kontakter noget, ligesom at ord har mere vægt, når det kommer fra en, man er vant til at samarbejde med,« siger Morten Sodemann.

»Den kontinuitet er ikke som udgangspunkt sikret med denne model. Så succesen kommer til at afhænge af, om det lykkes at holde på lægerne gennem længere perioder. Bliver det, som vi har set det andre steder, med nye læger hvert halve år, så vil det blot give mere forvirring i systemet. Men projektet fortjener en chance,« siger Morten Sodemann.

Selv har beboerformand Bjarne Andersen, der er førtidspensionist, da heller ikke planer om at skifte læge foreløbig.

»Jeg har været tilknyttet den samme læge så langt tilbage, jeg kan huske. Derfor ville det personligt være mærkeligt for mig at skifte. Tiden må vise, hvor stor efterspørgslen er på det nye lægehus. Det bliver meget spændende at følge,« siger Bjarne Andersen.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.