KORA har indsamlet erfaringer fra den første etableringsfase af sundheds- og akuthusene i Nakskov og Kalundborg, og der er netop udgivet en evalueringsrapport.
Overordnet er forskerne positive:
»Sundhedshusene i Nakskov og Kalundborg indfrier en lang række af de målsætninger, der er opstillet for fuldt udbyggede sundheds- og akuthuse. Begge sundheds- og akuthuse fremstår som velfungerende bygningsfællesskaber, der samler relevante funktioner, således at der opnås en række praktiske og logistiske fordele for både borgere og fagpersoner,« skriver KORA i en nyhed.
Men selvom der er tale om velfungerende bygningsfællesskaber, er det ikke lykkedes husene at få gang i nogle af de tværsektorielle initiativer, som mange havde en forventning om naturligt ville opstå, når fagfolk kom til at dele adresse patienter/borgere.
»De barrierer, som har stået i vejen for de ønskede indsatser, er, for det første, at der har været mange praktiske og logistiske problemstillinger, der har skullet løses i forbindelse med etablering og indflytning i de tværsektorielle huse. Tidsperspektivet, hvor det i udgangspunktet var beskrevet, at der allerede i det første år efter indflytning skulle igangsættes fælles udviklingsprojekter, har således været for optimistisk. For det andet har de funktioner og ledere, som er samlet i sundheds- og akuthusene, ikke selv været i stand til eller har ikke haft beslutningskompetence til at sætte gang i tværsektorielle udviklingsprojekter. De lokale ledere, som er samlet i husene, efterspørger derfor, at lederne i deres bagland hjælper med at sætte en klar retning for, hvordan samarbejdet i husene fremadrettet skal udvikles, samt hjælp til at forankre eventuelle udviklingsprojekter på tværs af alle involverede parter,« skriver KORA.
Det er heller ikke lykkedes at bruge husene som rekrutteringsmiddel i forhold til læger; i hvert fald er der stadig brug for en “særlig indsats” for at tiltrække nye praktiserende læger og speciallæger.