Genre
Et flertal af danskere foretrækker, at legepladser, fodboldstadions og forlystelsesparker bliver røgfrie.

Ny analyse: Danskere støtter røgfrie udeområder Danskerne har vænnet sig til ikke at ryge indendørs, og nu er turen kommet til at diskuterer røgfrie udeområder, mener forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse i kølvandet på ny analyse af danskernes holdning til røgfrie udeområder.

Offentlige legepladser og idrætsanlæg bør være røgfri, selvom de er udendørs. Det mener tre ud af fire danskere, viser en analyse, som Kantar Gallup har lavet for TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen. Ligeledes står busstoppesteder og forlystelsesparker også højt på danskernes ønskeliste over røgfri udeområder. Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

»Vores holdning til, hvor der kan ryges, ændrer sig. I øjeblikket endda ret hastigt. Vi har vænnet os til, at vi ikke ryger indendørs. Nu er turen kommet til at diskutere de fælles udendørsområder som legepladser, strande og idrætsområder. Mange – både børn og voksne – vil gerne kunne bevæge sig rundt uden at blive udsat for røg,« siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden, i pressemeddelelsen.

Lidt over halvdelen af de adspurgte i analysen vil også foretrække, at udeservering på caféer og restauranter var røgfri. Det giver god mening, mener Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

»Ved at gøre omgivelserne røgfri – også udendørs – kan vi både beskytte børn og unge mod tobaksrøg og bidrage til, at rygning ikke bliver en naturlig del af deres hverdag. Det, ved vi, har betydning for, om de selv begynder at ryge,« siger hun i pressemeddelelsen.

Når det kommer til festivaler, offentlige strande og parker er det under halvdelen, der ønsker, at det bliver røgfrie områder.

I 2017 dannede Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden partnerskabet ‘Røgfri Fremtid’, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030. Røgfri Fremtid samarbejder med Kommunernes Landsforening og de enkelte kommuner om at indføre røgfri udearealer.

Kommuner som Aarhus, Odense, Aalborg har allerede introduceret forskellige røgfri udearealer. I et blogindlæg kom direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Hosea Dutschke, dengang ind på, at kommunen skaber røgfrie udeområder, fordi fællesskabets sundhed skal komme før individets ret til smøger og røg.

Læs også: Hensyn til ikke-rygere er vigtigere end ret til rygning

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.