Regeringen vil i nyt udspil flytte tid fra bureaukrati til borgernær velfærd. »Tiden kan kun bruges én gang, og tiden med borgeren skal altid have forrang,« siger social- og ældreminister Astrid Krag (S).Foto: Claus Bech

Regeringen vil gøre op med bureaukratiet og sætte ind med mere velfærd I et nyt udspil vil regeringen rulle 10 års bureaukrati tilbage ved bl.a. at halvere antallet af registreringer i ældreplejen. I stedet skal pengene bruges til mere borgernær velfærd.

Antallet af registreringer i ældreplejen skal halveres, og den sparede tid skal i stedet bruges på nær velfærd.

Det er en af regeringens målsætninger i det nye udspil ‘Danmark kan mere III: Bedre uddannelse og mere velfærd’.

Vi vil flytte tid og medarbejdere væk fra skrivebordene og tættere på borgerne

Astrid Krag (S), social- og ældreminister

Regeringen vil med sit udspil tage livtag på bureaukratiet i ældreplejen og rulle 10 års udvikling med nye regler og krav om dokumentation tilbage.

»Medarbejderne i vores velfærd bruger al for meget tid på registreringer og dokumentation. Det stjæler tid fra det vigtigste, nemlig nærvær og omsorg. Vi vil flytte tid og medarbejdere væk fra skrivebordene og tættere på borgerne. Vi vil skabe bedre arbejdsvilkår og sætte medarbejderne fri til at bruge deres faglighed og sunde fornuft,« siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.

Regeringens mål er, at den mindre tid brugt på administration vil give en reduktion på ca. 5 pct. af administrationsudgifterne svarende til 2,5 mia. kr.

Mindre dokumentation skaber større arbejdsglæde

I Sønderborg Kommune har man netop haft stor succes med at mindske dokumentation i et såkaldt forbedringsprojekt. Det er lykkedes kommunens ældrepleje at fjerne 92 papirskemaer, hvoraf 74 papirskemaer er udgået helt, mens de resterende er integreret elektronisk i borgerens plan.

Tove Salting har været leder af projektet og ser mange positive gevinster ved den mindre byrde af dokumentation.

»Vi har skåret ned, så medarbejderne ikke behøver at registrere, hver gang de gør noget hos borgeren. Det betyder, at vi vinder tid til borgeren og får mere ro på, når medarbejderne er sammen med borgerne,« siger Tove Salting.

Hvis der er faste opgaver, står de i borgerens plan. F.eks. at borgeren skal have et bad hver tirsdag, og fordi det er en del af planen, behøver medarbejderne ikke registrere handlingen, men blot sikre, at den bliver udført.

Selvfølgelig skal kommuner fjerne unødige registreringer, men der er også meget vigtig dokumentation i ældrepleje

Tove Salting, projektleder, Sønderborg Kommune

Ligeledes er praksis blevet ændret på den måde, at medarbejderne registrerer den nødvendige dokumentation, når de er sammen med borgerne. På den måde skal de ikke huske på informationer fra tidligere på dagen, når de efter en række besøg har tid til at dokumentere dagens arbejde. Medarbejderne har også fået undervisning i, hvor de skal skal skrive hvilken type information. Det hjælper til, at medarbejderne bruger mindre tid på at lede efter information, eller de undgår at dokumentere noget, som en kollega allerede har gjort.

Tove Salting slår fast, at der ikke har været tale om et besparelsesprojekt, for den vundne tid skal nemlig bruges sammen med borgerne.

»Medarbejderne siger, at den nye ordning har givet dem et bedre arbejdsmiljø og ro i hovedet. De bliver ikke så pressede, af de ting de skal nå i løbet af en vagt,« siger Tove Salting.

Om den mindre tid på dokumentation har ført til mere tid med borgerne, kan Sønderborg Kommune ikke måle på. Men der er en oplevelse af, at medarbejderne kommer hurtigere afsted om morgenen og ud til plejeopgaverne.

Forbedringsprojektet har været en rigtig god forandring for kommunens ældreplejen, dog er Tove Salting ikke sikker på, at regeringens ønske om en halvering i antallet af registreringer giver mening i praksis.

»Selvfølgelig skal kommuner fjerne unødige registreringer, men der er også meget vigtig dokumentation i ældrepleje. Jeg er helt enig i, at vi kun skal registrere det rigtige. Vi er lykkedes med at fjerne 74 af 93 skemaer, men man kan ikke bare sætte et tal på, hvor mange registreringer der kan skrottes,« siger hun.

Sundhedsfaglige skal væk fra skrivebordene

Regeringens udspil indeholder flere tiltag, der alle sammen skal føre til mindre bureaukrati og mere velfærd. F.eks. lægges der op til et statsligt regelstop med mottoet: En regel ind – en regel ud. Uddannelserne på velfærdsområdet skal løftes, og sundhedsfaglige i konsulentstillinger skal rykkes væk fra skrivebordene.

Der er nemlig ifølge regeringen for mange sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, der ikke tager del i det daglige arbejde borgerne, men i stedet sidder med administrative opgaver eller konsulentarbejde.

»Tiden kan kun bruges én gang, og tiden med borgeren skal altid have forrang,« siger Astrid Krag.

»De fleste vælger at blive sygeplejerske, SOSU eller pædagog, fordi de har lyst til at arbejde med mennesker og gøre en forskel for andre. Alligevel er det sådan, at hvis man gerne vil dygtiggøre sig inden for sit fag, så ender det alt for ofte med, at man uddanner sig eller bliver forfremmet væk fra borgerne. Sådan skal det ikke være. For vi har hårdt brug for dem i vores velfærd,« siger ministeren.

Derfor vil regeringen sikre bedre muligheder for at gøre karriere, uden at det betyder, at man ikke længere tager del i arbejdet med borgerne.

Med udspillet leverer regeringen de første, men ikke de sidste, initiativer på baggrund af det inddragende arbejde med en ny ældrelov.

KL: Regeringen skal kigge indad

KL’s formand Martin Damm (V) vil gerne have regeringen til at kigge på de statslige systemer, der er bygget op gennem årene, inden der bliver peget på kommunerne. Han siger, at kommunerne i årevis har effektiviseret og reduceret på administrationen.

Hvis staten er klar til at rydde op i sit eget bureaukrati, så er vi bestemt klar til at drøfte det

Martin Damm (V), formand, KL

»Vi har en kæmpe udfordring med mangel på arbejdskraft, og vi vil gerne i dialog med regeringen om, hvordan vi løser de udfordringer bedst muligt. Og det er oplagt, at vi skal have fokus på at udnytte de ressourcer, der er, bedst muligt. Men der findes ikke snuptagsløsninger til bare at reducere yderligere,« siger Martin Damm i en pressemeddelelse.

Han peger på, at man er nødt til at have et nuanceret blik på, hvad administrative medarbejdere i kommunen egentlig dækker over. Derudover mener han, at den stigende administration i kommunerne især er sket på grund af dokumentationskrav fra staten.

»Regeringen må rette blikket indad. Bidrager alle de statslige styrelser og ministerier i virkeligheden til at gøre den offentlige sektor bedre for borgerne? Eller genererer de blot mere arbejde og yderligere dokumentation? Hvis staten er klar til at rydde op i sit eget bureaukrati, så er vi bestemt klar til at drøfte det. Men hvis det her blot er et slag i luften, så er det en ommer,« siger KL-formanden og henviser til, at der f.eks. på ældreområdet er opbygget et hav af dokumentationskrav ud af frygt for aktindsigter, klager og tilsyn.

»Vi er nødt til at spørge os selv, om det giver bedre velfærd og mere tid til borgerne, eller om sparekniven i virkeligheden skal rettes et andet sted hen,« siger Martin Damm.

Læs også: Få overblikket: Sådan vil regeringen skabe mere borgernær velfærd

 

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.