Træning frigør hænder i hjemmeplejen i Aalborg Erfaringer fra Aalborg Kommune viser, at træning kan udsætte eller nedsætte selv de svageste borgeres behov for hjemmepleje.

Aalborg Kommune har i en årrække arbejdet på at styrke ældre borgeres evner til at klare sig selv, så længe det kan betale sig. En analyse viser, at gevinsten af træningsforløb i hjemmet er så markant, at det kan påvirke kommunens behov for social- og sundhedsmedarbejdere.

For analysen viser, at for hver investeret træningstime nedsættes eller udsættes behovet for hjemmepleje med cirka ti timer årligt. Det svarer til et årligt mindre forbrug pr. ældre på i gennemsnit 103 timers hjemmepleje efter et træningsforløb

Analysen bygger på 80 træningsforløb og viser, at selv de svageste ældre kan have glæde af træning. Det kan være sengeliggende ældre, som kan træne sig op til selv at vende sig om natten i stedet for at få besøg af hjemmeplejen. Det kan også være ældre, som træner sig op til selv at kunne gå på toilettet, stå ud af sengen eller selv klæde sig på.

»Det lyder måske ikke af meget, men selv en lille ændring i et menneskes funktionsniveau kan have en kæmpe effekt på den persons livskvalitet. Og når en ældre træner sig op til at klare en opgave selv, kan hjemmeplejen bruge tiden på at hjælpe en anden i stedet,« siger visitationschef Camilla Fibiger Smed fra Senior og Omsorg.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.