Regeringen vil give tre kommuner fuldstændig frihed på ældreområdet
Statsminister Mette Frederiksen (S) løftede under Folketingets åbning sløret for at give sv kommuner fuldstændig frihed på udvalgte velfærdsområder,

Regeringen vil give tre kommuner fuldstændig frihed på ældreområdet Regeringen foreslår, at Langeland, Middelfart og Viborg kommuner får lov til at se bort fra statslig regulering og lovgivning og selv tage ansvar for ældreplejen. De tre borgmestre er klar til opgaven.

Syv danske kommuner får fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i hendes åbningstale til den nye folketingssæson. Ældreområdet er af de udvalgte områder, og her er Langeland, Middelfart og Viborg kommuner blevet udvalgt til at få frie tøjler i en treårig periode.

»Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt, og i stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord,« lød det fra statsministeren.

Nu skal borgmestrene have opbakning fra byråd og kommunalbestyrelsen til at få lov til at sætte det enkelte plejehjem fri fra alle regler og dokumentation, og Mette Frederiksen skal bede om opbakning til det samme i Folketinget.

Tre spændte borgmestre

Inden statsministeren kunne gå på Folketingets talerstol for at fortælle om startskuddet til regeringens nærhedsreform med de nye ‘frihedskommuner’, ringede hun til de syv borgmestre for at fortælle om ideen.

Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), blev glædeligt overrasket over opkaldet og over at være udvalgt til projektet, siger han til Fyns Amts Avis. Kommunen har nemlig været kritisk over for for meget detailregulering.

»Jeg håber på, at nærheden og omsorgen kommer i højsædet i stedet for registrering, og det man kalder minuttyranni. I stedet for at registrere, så nogle kan lave statistik og holde øje, så håber jeg, at der bliver tid til en kop kaffe og en snak med de ældre. At der bliver nogle ekstra minutter til nærhed og omsorg,« siger Tonni Hansen til Fyns Amts Avis.

I Middelfart Kommune håber borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S), at kommunen kan udvikle ældreplejen ved at deltage i projektet.

»I dag er der en lang række regler omkring dokumentation, som sluger mange timer. Hver eneste regel er lavet i den bedste intention, men hvis man samler alle regler, så går der simpelthen for meget tid med at dokumentere i stedet for at bruge tiden på fru Hansen,« siger Johannes Lundsfryd til Tv2Fyn.

I Viborg hilser borgmester Ulrik Wilbek (V) også forslaget om frihedskommunerne velkomment, som han vil benytte til at gøre noget ved bureaukratiet.

»Vi kender jo frikommuneforsøgene, som Viborg også var en del af, men det udspil, som nu kommer fra regeringen, er meget mere vidtgående. Vi får virkelig mulighed for at prøve ting af, som er bundet op på love og regler,« siger Ulrik Wilbek til Viborg Stifts Folkeblad.

KL bakker op om mere lokalt ansvar

Generelt har der været stor opbakning til regeringens forslag. Det er der også i KL, hvor formand Jacob Bundsgaard (S) kvitterer for, at regeringen nu sætter gang i arbejdet med en meget tiltrængt reform, der lægger mere ansvar ud lokalt.

»Alt for ofte støder vi i kommunerne på lovgivning og dokumentationskrav, som står i vejen for, at vi kan levere en ordentlig indsats over for borgerne baseret på faglighed, lokale forhold og sund fornuft. Derfor er det rigtig godt, at der nu sættes et arbejde i gang for at gøre op med de mange regler, der dominerer velfærdsområderne,” siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Han mener, at det nu også er tid til at kommuner ser indad og gøre op med den kommunale overstyring.

»Den enkelte skole, daginstitution eller plejehjem er ikke sit eget lille mikrokosmos. De er en del af et større kommunalt fællesskab, hvor alle dele hænger sammen og understøtter hinanden for at sikre, at borgernes har en tryg og god hverdag. Her har kommunalpolitikerne en vigtig rolle i at sikre, at der bliver sat en overordnet retning. Og så skal ansvaret for at udfylde de rammer lægges meget mere ud til de lokale ledere og medarbejdere,« siger han.

Statsministeren har også indgået aftaler med borgmestrene i Helsingør, Rebild, Holbæk og Esbjerg, som enten får frihed på daginstitutionsområdet eller skoleområdet.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.