Pengegaver får gravide til at kvitte smøgerne Et studie i tidsskriftet BMJ viser, at markant flere gravide kvinder vil lægge cigaretterne på hylden, hvis de som led i rygestopprogrammer også kan se et økonomisk incitament.

Gavekort til tøj og mad ser ud til at være yderst effektiv til at få gravide kvinder til at indstille rygningen.

Et studie i tidsskriftet British Medical Journal viser, at markant flere gravide kvinder vil lægge cigaretterne på hylden, hvis de som led i rygestopprogrammer også kan se et økonomisk incitament.

Rygning under graviditeten bidrager ikke kun til omfattende børne- og mødredødelighed og sygdom, det koster også samfundet enorme sundhedsudgifter.

Skotske forskere satte sig derfor for at undersøge, hvorvidt økonomiske tilskyndelser i form af gavekort motiverede gravide kvinder til at stoppe med at ryge. 612 gravide rygere over 16 år, der var maks. 24 uger henne i graviditeten, blev tilfældigt inddelt i to grupper: Den ene gruppe ville modtage op til 400 £ (4.000 kr.), hvis de involverede sig i normale rygestopprogrammer og/eller stoppede med at ryge under graviditeten, mens den anden gruppe (kontrolgruppen) blev tilbudt de samme rygestopprogrammer, men uden den økonomiske gulerod. Rygestopprogrammerne involverede bl.a. personlige møder med rygestopkonsulenter og gratis nikotinterapi i 10 uger.

Resultatet viste, at kvinder, der fik stukket gavekort i hånden, var markant mere tilbøjelige til at droppe smøgerne (23 pct.) end kvinderne i kontrolgruppen (9 pct.), og at 15 pct. af de økonomisk bemidlede stadig holdt sig fra cigaretterne et år efter mod kun 4 pct. af kvinderne i kontrolgruppen.

Rygestoppet blev bekræftet vha. en test for nedbrudt nikotin i urin eller spyt.

Studiet antyder dermed, at økonomiske tilskyndelser kan være en meget omkostningseffektiv intervention i tillæg til andre forebyggende sundhedsstrategier. Forskerne påpeger, at initiativer til at opfordre gravide til at indstille rygningen vil have en væsentlig indflydelse på de vordende mødre og især deres børns helbred. Og da rygere ofte findes i sociale og økonomiske mindre bemidlede hjem, kan økonomiske tilskyndelser også have en positiv afsmitning på disse familiers indkomst såvel som sundhed.

Kilde: BMJ: Financial incentives for smoking cessation in pregnancy: randomised controlled trial

Skriv kommentar