Oversygeplejerske: APN-sygeplejersker hjælper med at skabe mere lighed i sundhed APN-sygeplejersker kan sikre en bedre og mere sammenhængende indsats for de skrøbeligste borgere, og deres fokus på helheden kan forhindre mange unødige indlæggelser. Det mener oversygeplejerske Susanne Søndergaard, Enhed for lindrende behandling, Region Midtjylland.

»APN-sygeplejersker har kompetencerne og erfaringen med at tage styringen i de komplekse patientforløb. Jeg er helt overbevist om, at deres indsats forebygger mange unødige indlæggelser.« 

Sådan lyder det fra Susanne Søndergaard, oversygeplejerske i Enhed for lindrende behandling i Region Midtjylland.

APN-sygeplejersker inddrages typisk, når der er tale om multisyge og udsatte patienter med mange forskellige kontakter til sundhedsvæsenet og plejesektoren.

Susanne Søndergaard pointerer, at netop overgangene mellem primær og sekundær sektor kan være vanskelige, og her kommer APN-sygeplejerskernes kliniske lederkompetencer til sin ret.

»APN-sygeplejerskerne formår at lede ind i det, jeg vil kalde ‘mellemrummet’. Der er nogle overgange, som vi gerne vil gøre mere sammenhængende, og lige præcis dér kommer deres kompetencer til udtryk. De evner at have et overblik ind i de her overgange,« siger Susanne Søndergaard.

Bedre blik for helheden

APN-sygeplejersker kender den organisatoriske kompleksitet i sundhedsvæsenet og er gode til at spotte mønstre i et sygdomsforløb. Med deres helikopterblik kan der åbnes mulighed for en mere helhedsorienteret plan for den multisyge patient – en modvægt til det traditionelle fokus på én diagnose – én behandlingsplan ad gangen.

»Vi arbejder jo alle sammen i en verden, hvor man har fokus på den konkrete opgave og ikke så meget på helheden. Du bliver henvist af én årsag. Men hvis der er tale om mange diagnoser – fysiske og psykiske – kan man ikke altid dele det op i opgaver, der kan fikses her og nu. Der har vi brug for nogen, når tingene bliver viklet ind i hinanden,« siger Susanne Søndergaard.

Aarhus Kommune ansatte i 2021 fem APN-sygeplejersker, og deres kliniske kompetencer ses som en stor gevinst hos Enhed for lindrende behandling.

Med fra starten

På det palliative område viser forskningen, at langt de fleste mennesker ønsker at afslutte livet hjemme, men at realiteterne er, at de fleste sover ind på hospitalet.

»Hvis flere skal få opfyldt deres ønske om at dø hjemme, skal vi indtænke APN-sygeplejerskerne. De kan sikre, at der laves en plan, der kommer hele vejen rundt om patienten, og at vi får etableret et trygt miljø i hjemmet. Og det lykkes nu i højere grad end tidligere,« siger Susanne Søndergaard.

Enhed for lindrende behandling kommer ofte ind i billedet, når der er brug for en tværfaglig og specialiseret palliativ indsats. Enheden får typisk en henvisning fra patientens egen læge eller en sygehusafdeling og kan i nogle tilfælde i samråd med kommunens hjemmesygeplejerske inddrage en APN-sygeplejerske også.

Med introduktionen af APN-sygeplejersker fornemmer Susanne Søndergaard, at flere kan hjælpes til trygge og gode forløb, fordi sygeplejerskerne kommer ind i billedet på et tidligt stadie i den palliative indsats.

»Vi evner nu at skabe en større sikkerhed og en større tryghed, fordi tingene bliver talt igennem og der bliver taget professionel styring af forløbet for den enkelte patient.«

Mere lighed i palliation

Der arbejdes på at udvikle samarbejdet og kommunikationen omkring ‘den gode indlæggelse’.

»Jeg håber, at vi kan udvikle på de standarder, vi kommunikerer i. Jeg ved, at Aarhus Kommunes APN-styregruppe arbejder på, at hele primærsektoren skal blive bedre til manuelt at gå ind og sende de sidste oplysninger om patienterne i det fælles journalsystem.«

Rigsrevisionen har for år tilbage udtalt kritik af Enhed for lindrende behandling. Kritikken lød på, at for få patienter med ikke-maligne sygdomme har adgang til palliation.

Susanne Søndergaard håber og tror, at introduktionen af APN-sygeplejersker kan være med til at skabe mere lige adgang til lindrende behandling i livets sidste fase.

»Dér, hvor jeg virkelig ser, at deres indsats bærer frugt, er ved de særligt skrøbelige patienter. APN-sygeplejersker er med til at sikre, at der bliver mere lighed i sundhedsvæsenet,« siger Susanne Søndergaard.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.