Med en voksende ældre befolkning og en stigende efterspørgsel efter sundhedspersonale står vores sundhedsvæsen unægteligt overfor udfordringer. Det er en kendsgerning, at antallet af ansøgere til sundhedsuddannelserne er faldet markant over de seneste år. Ved dette års optag gik sygeplejerskeuddannelsen på landsplan frem med én procent. Det er positivt, men skal ses i lyset af de seneste års markante tilbagegang.
På professionshøjskolerne forholder vi os dagligt til udfordringen med mangel på hænder i sundhedsvæsenet, hvor vi står tilbage med et stort antal ledige studiepladser. Som direktør er jeg derfor glad for, at vi på Professionshøjskolen Absalon fra næste år kan tilbyde en ny uddannelsesvej for social- og sundhedsassistenter, der ønsker at videreuddanne sig til sygeplejersker. Fra februar 2025 kan erfarne assistenter opnå en sygeplejerskeuddannelse på blot 2,5 år via en ny meritordning.
Et fleksibelt uddannelsesforløb
Social- og sundhedsassistenter bringer en enorm erfaring og dyb forståelse for pleje og patienthåndtering. Denne erfaring kommer for de flestes vedkommende efter at have været på arbejdsmarkedet i en årrække. Derfor står social- og sundhedsassistenter, der ønsker at videreuddanne sig, ofte overfor udfordringer som familieliv og økonomi, der kan gøre det svært at påbegynde en længere uddannelse på SU.
Ved at tilbyde fleksible løsninger kan vi sammen sikre en stærkere og mere bæredygtig fremtid for sundhedssektoren
Derfor arbejder vi på Absalon med at udvikle fleksible ordninger, som kan muliggøre en kombination af arbejde og studie. På merituddannelsen skal man bestå de samme prøver som på den ordinære uddannelse, men vi har til hensigt at tilbyde et forløb for social- og sundhedsassistenterne, hvor vi koncentrerer undervisningen på bestemte dage uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det vil gøre det muligt for de studerende at arbejde ved siden af studiet og fastholde en indtægt og tilknytning til arbejdspladsen.
Vi kigger blandt andet i retning af UCN, der udbyder en lignende uddannelse til social- og sundhedsassistenter. Her er der kun fysisk fremmøde på få udvalgte dage, og meget af undervisningen foregår online, så det fortsat er muligt at arbejde på deltid ved siden af studiet.
Samarbejde med kommunerne
Men skaber vi så ikke blot et nyt problem ved at tage social- og sundhedsassistenterne og videreuddanne dem, når der også er mangel på den faggruppe? Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror omvendt, at det nye uddannelsestilbud vil gøre uddannelsen til social- og sundhedsassistent mere attraktiv.
Men for at ordningen kan blive en succes på Absalon, kræver det et tæt samarbejde mellem os som uddannelsesinstitution og kommunerne. På Absalon vil vi derfor gerne invitere til dialog om, hvordan vi bedst integrerer de studerende på de arbejdspladser, som de kommer fra, så det på én gang gavner både den studerende, arbejdsgivere og på sigt kommuner og sundhedsvæsen.
Vi har allerede en god dialog med flere kommuner og sygehuse. Jeg håber, at flere fremover vil se denne mulighed som en investering i fremtidens sundhedsvæsen og i egne medarbejdere. Ved at tilbyde fleksible løsninger kan vi sammen sikre en stærkere og mere bæredygtig fremtid for sundhedssektoren.
Jeg ser frem til at forme en uddannelsesstruktur, der både tilgodeser behovene i sundhedsvæsenet og samtidig kan understøtte individuelle ønsker og mål. Lad os tage dette skridt sammen – til gavn for alle.