Kommuner kan tvinge diabetespatienter til at gå rundt med en flaske vand Kommunerne kan med afgørelse fra Ankestyrelsen tvinge insulinkrævende diabetespatienter til altid at skulle gå rundt med en flaske med vand og druesukkerpulver i tilfælde af lavt blodsukker.

Insulinkrævende diabetespatienter har brug for druesukker for at kunne afværge kritisk lavt blodsukker og mulige insulinchok.

Derfor har stort set alle med diabetes, der får insulin, altid druesukker på sig i tabletform for en sikkerheds skyld. Men fremover skal de i stedet gå rundt med en hjemmeblandet flaske med druesukkerpulver og vand. Det er konsekvensen af en ny principiel afgørelse fra Ankestyrelsen sendt til landets kommuner.

Det er en afgørelse helt løsrevet fra virkeligheden, skriver Diabetesforeningen på sin hjemmeside.

Signe Hasseriss, socialfaglig chefrådgiver i Diabetesforeningen, finder både Ankestyrelsens afgørelse om druesukker absurd og ude af trit med virkeligheden.

»Jeg har i mine 14 år i Diabetesforeningen sjældent oplevet en sag, der er så absurd, som den her. Ankestyrelsens afgørelse betyder, at insulinkrævende diabetespatienter hver eneste dag skal blande en flaske med vand og pulver, som de skal medbringe sig overalt i tilfælde af lavt blodsukker. Det er ikke alene upraktisk og uhygiejnisk, det skaber også utryghed, da vandflasken slet ikke er hådterbar og til at have med i lommen eller i tasken, sådan som tabletter er,« siger hun.

Hun har aldrig har hørt om et eneste af Diabetesforeningens næsten 85.000 medlemmer, der foretrækker druesukker i pulverform.

Ankestyrelsens principielle afgørelse er vigtig for patienter med diabetes, fordi udgiften til druesukker indgår i beregningen af det tilskud, de er berettiget til i forbindelse med deres sygdom.

Mennesker med insulinkrævende diabetes kan søge dækning af merudgifter til bl.a. druesukker, juice, særlig kost og transport mv. via Servicelovens § 100, hvis deres udgifter overstiger 6.288 kroner om året. Men med Ankestyrelsens principielle afgørelse i hånden kan kommunerne godkende færre merudgifter og dermed afslå at give tilskud til merudgiften, fordi druesukker i pulverform er billigere, end druesukker som tablet.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.