Far til fire bliver den nye læge i Borris

Far til fire bliver den nye læge i Borris Efter at have pendlet mellem Norge og landsbyen Borris ved Skjern i over to år tager 38-årige Martin Fjeldsted Aagaard nu hjem til kone og fire børn og bliver landsbylæge.

Martin Fjeldsted Aagaard, 38, bliver 1. juni den nye praktiserende læge i landsbyen Borris ved Skjern, der har ca. 800 indbyggere.

Han overtager klinikken sammen med sin kone Lone Fjeldsted Aagaard, der skal fungere som sygeplejefaglig leder. Forberedelserne er i fuld gang, og Lone Fjeldsted Aagaard er allerede en del af hverdagen hos den nuværende læge, Jørgen Laursen, der går på pension.

Martin Fjeldsted Aagaard er i øjeblikket i Norge for at færdiggøre sit speciale. Familien har tidligere boet i Norge i tre år og flyttede til Borris i 2010, og den unge læge glæder sig til, at han efter mere end to år, hvor han har pendlet mellem Norge og Danmark, igen kan dele adresse med sin kone og fire børn.

Kommunal Sundhed (KS): Hvad glæder du dig mest til ved dit nye job?

»Jeg glæder mig til at bygge et lægehus og en dagligdag op på en måde, som jeg tror vil fungere ud fra alle de erfaringer, som jeg har gjort mig i mit ret omskiftelige lægeliv. Jeg glæder mig til at sætte mit eget præg på det og få lov til at være læge over for mine patienter på en måde, som jeg synes fungerer.«

KS: Hvorfor blive praktiserende læge?

»Da jeg tog til Norge, troede jeg faktisk, at jeg skulle tilbage til Danmark og være ortopædkirurg, og jeg har også tidligere været tilknyttet FC Midtjylland som læge. Men inderst inde har jeg også altid godt kunnet tænke mig at blive selvstændig. Jeg kan godt lide at træffe mine egne valg, og jeg er ikke så god til, at andre skal bestemme over mig.

Så det var faktisk min kone, der gav mig det sidste skub, som fik mig ud af min forestilling om, at jeg skulle være ortopædkirurg, og foreslog praktiserende læge. Hun er god til lige at prikke til mig og få mig til at tænke mig om. Det var også hende, der fik den vanvittige idé, at jeg skulle tage tilbage til Norge og gøre mit speciale færdigt, så jeg har pendlet mellem Borris og Norge de sidste to år og to måneder, hvor jeg selvfølgelig er taget hjem de weekender, jeg kunne.

Men hun har så i hverdagen stået for hjemmet med fire børn og et job som afdelingssygeplejerske i Viborg fem kvarter væk. Så selvom jeg måske selv har haft tanken om at færdiggøre mit speciale i Norge, så syntes jeg ikke, at jeg kunne være det bekendt over for hende.«

KS: Hvorfor blive praktiserende læge i ’Udkantsdanmark’?

»Det er yderst selvvalgt. Både min kone og jeg kommer fra mindre byer, i Norge boede vi i en mindre by, og vi har en idé om, at det vil være sundt for vores børn at vokse op i et mindre samfund. Så da vi flyttede tilbage til Danmark i 2010, valgte vi at købe en grund og bygge et hus med udsigt over engene i den lille landsby Borris, som vi kendte til gennem min svigerinde.

Så vi kendte lidt til byen og menneskene i forvejen og vidste, at der var nogle mennesker, der ville noget og havde en masse energi, som vi kunne se os selv være en del af. Her er også både børnehave, skole og togstation, så byen har mange af de ting, som vi har brug for. Og så er det heller ikke så vanskeligt, som nogen tror, at drive praksis i en lille by.

Patienterne er meget dedikerede til deres læge og har meget respekt for at have en læge. I en lille by hjælper alle med at få det praktiske til at fungere, så der er alt i alt mange fordele ved at gå imod strømmen og åbne en lille praksis.«

KS: Hvad fik jer som familie til at flytte fra Norge?

»Det var også svært. Når jeg siger, at jeg har fire børn, er det ikke helt rigtigt. Min ældste, Nicolaj, har jeg kun været papfar for, siden han var 4,5 år. Hans far har vi et supergodt forhold til, og derfor kunne vi også få lov at tage Nicolaj med til Norge, hvor hans far kom op og besøgte os en uge ad gangen, men vi kunne godt mærke, at de savnede hinanden. Så det var primært for deres skyld, at vi valgte at rejse tilbage, ellers havde vi nok været deroppe endnu.«

KS: Hvorfor har du givet din nye praksis navnet ’Helsecenter Midt Borris’?

»Vi har taget lidt med os fra Norge, hvor der er centre, som ikke bare er et lægehus, men hvor der også kan være fysioterapeut og kiropraktor. Jeg vil gerne prøve at bygge noget op, som ikke bare er en solo-lægepraksis, men hvor der er mulighed for, at andre faggrupper kan slå sig ned. Så vi kan få et team op at stå, hvor alle har den samme interesse i at hjælpe folk med deres lidelser.«

Skriv kommentar