Siden august 2014 har en række kommuner i samarbejde med lokale praktiserende læger og hospitaler arbejdet med projekter, der skal hjælpe de mest udsatte storrygere med at droppe cigaretterne. Nu viser en midtvejsevaluering imidlertid, at samarbejdet om henvisninger volder projektkommunerne problemer. »Der er en række kontekstuelle faktorer (organisatoriske, tekniske og økonomiske), der overordnet set forstyrrer implementeringen af puljen, og dermed hæmmer projekternes lokale arbejde med at implementere indsatsen,« skriver Sundheds- og Ældreministeriet således i evalueringen. De »kontekstuelle faktorer« er blandt...

Diabetesprojekt tager et tværsektorielt populationsansvar Et tværsektorielt samarbejde i hovedstaden er lykkedes med at skabe et tættere samarbejde om borgere med type 2-diabetes. Sammen har parterne taget et populationsansvar, hvor specialisternes viden på hospitalet bliver bragt ud til almen praksis og kommuner. Metoden kan med fordel tages op i sundhedsklyngerne og udbredes til andre sygdomsområder.
Skriv en kommentarNu udvides aftalen om 72 timers behandlingsansvar i Region H For at skabe mere patientsikre forløb fik hospitalerne i Region Hovedstaden tidligere i år behandlingsansvaret 72 timer efter udskrivelse til midlertidige kommunale døgnpladser og plejecentre. Nu udvides ordningen fra 1. september til borgere, der udskrives til kommunal sygepleje i eget hjem.
Skriv en kommentar
Næsten hvert femte barn i 0. klasse har urininkontinens Sundhedsplejersker i to nordjyske kommuner samarbejder med Aalborg Universitetshospital om at forbedre kvaliteten af de råd og vejledninger, der bliver givet til forældre, så færre børn med inkontinens får brug for en henvisning til hospitalet. Forsøg viser at halvdelen af børnene med inkontinens kan få hjælp i primærsektoren.
Skriv en kommentar
Årlig samtale med multisyge skaber overblik for både borgere og praktiserende læger Manglende rutiner med multisyge patienter fik overblikket til at glippe for Lægerne Kanaltorvet 8 i Albertslund. Men en årlig samtale om kroniske sygdomme bygget op om en ny digital platform har vist sig at give mening for både praktiserende læger og patienter. Gigtforeningen ser også et stort kvalitetsløft ved årlige samtaler.
Skriv en kommentar
Videomøde på tværs af sektorer åbner for ny samtale om borgeren Sygehus, kommune, egen læge og patient har i et forskningsprojekt holdt et fælles møde om patientens forløb. Ved at samle faglighederne kommer der et nyt syn på patienten, og kvaliteten hæves, siger forsker bag projektet.
Skriv en kommentar
Ny overenskomst for praktiserende læger er godt nyt for kommunerne Sundhedstjek på botilbud, plejehjemslæger og styrket kommunikation mellem almen praksis og kommuner. Der er flere gode nyheder i ny overenskomst for praktiserende læger, mener to sundhedschefer, som dog savner faste læger på botilbud og fastsat ansvar ved multisyge.
Skriv en kommentar
Læger i udsatte områder: Det er for dyrt og besværligt at skifte læge Borgere i belastede bydele som Vollsmose og Tingbjerg har for første gang i mange år glæde af have en praktiserende læge nedsat i lokalområdet. Forsvindende få har dog benyttet sig af tilbuddet. En af årsagerne er, at det er dyrt og besværligt at skifte læge, mener to praktiserende læger.
Skriv en kommentar
Nye anbefalinger om behandling af overvægt i kommunerne får kølig modtagelse af læge i almen praksis De praktiserende lægers tidligere repræsentant i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe er ikke imponeret over nye anbefalinger om behandling af børn og voksne med svær overvægt i kommunalt regi.
Skriv en kommentar
Læger: Manglende sammenhængskraft øger uligheden i sundhed Trods flere alarmerende rapporter bliver uligheden i sundhed i Danmark ved med at stige. En af faktorerne er, at multisyge og socialt udsatte bliver tabt mellem systemer og sektorer. En praktiserende læge i Nysted på Lolland har måske udviklet en løsning.
Skriv en kommentar
COVID-19-patienter står i kø til landets senfølgeklinikker 1. januar 2021 åbnede landets senfølgeklinikker efter COVID-19, og der er allerede meldinger om op til fem-seks ugers ventetid på flere af klinikkerne. Ledende overlæger er klar til at skalere op, hvis det bliver nødvendigt.
Skriv en kommentar
Vinder af Den Gyldne Tråd 2021: Halsnæs opsporer børn med mistrivsel Halsnæs Kommune har vundet Den Gyldne Tråd 2021 for at løse et problem, hvor praktiserende læger tidligere ikke kunne stille noget op. Når lægerne møder et barn eller en ung med tegn på mistrivsel, kan de I Halsnæs som noget nyt nu henvise direkte til PPR. Modellen fokuserer derved på tidligt opsporing og sikrer, at børn der ellers går under PPRs radar, kan få den rette hjælp.
Skriv en kommentar