Først var der seks, men nu er der i alt ni kommuner, der har indgået et tværkommunalt samarbejde om kræftrehabilitering. Rudersdal Kommune er sammen med Gentofte og Lyngby-Taarbæk de nye kommuner i samarbejdet, der nu består af alle kommuner i Planområde Midt i Region Hovedstaden, der har tilknytning til Herlev og Gentofte Hospital. Det dækker således også Ballerup, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Furesø og Egedal.
»Det handler om at fremtidssikre den patientrettede forebyggelse. Når vi går ind i samarbejdet, bliver volumen af borgere og medarbejdere med de rette kompetencer større, og det giver os en større driftsikkerhed og robusthed,« siger Mette Ryle, sundhedschef i Rudersdal Kommune.
»Det er relevant for os alle med en større volumen, for så kan vi tilbyde nogle mere specifikke tilbud rettet mod flere forskellige målgrupper i kræftrehabilitering. Det er ikke fordi, vi ikke har haft gode tilbud i Rudersdal tidligere, men når man får kræft, så er man, afhængig af kræftsygdom, alder eller køn, i meget forskellige situationer, og derfor er det vores vurdering, at der er brug for en større målgruppetilpasning i forhold til borgernes forskellige behov,« siger hun.
Kommunegrænser krydses
Tilbuddene fordeles mellem de ni kommuner, hvor hver kommune målretter sine tilbud til en eller to patientgrupper. Efterspørgslen af de forskellige tilbud varierer. F.eks. skal tre kommuner have tilbud til kvinder med brystkræft, hvor Rudersdal Kommune er en af dem.
Det nye samarbejde kommunerne imellem kommer til at betyde, at borgere skal krydse kommunegrænser, når de skal i gang med et kommunalt kræftrehabiliteringsforløb.
»Der er selvfølgelig hele problematikken, om tilbuddene skal være tæt på borgerne og mere generelle, eller længere væk og mere målrettede og specialiserede. Vi tror, der er brug for at nå mere specifikt ud. Vi har f.eks. en skævvridning i forhold til mænd og kvinder, hvor vi har haft svært ved at nå ud til mændene. Det kan vi bedre nu,« siger Mette Ryle.
Det betyder, at borgerne kan få en længere afstand til et tilbud, men de kommer til gengæld til at møde nogen, der er mere ligestillede, og få personale, der har særlige kompetencer og kvalifikationer i forhold til netop deres problemstillinger, forklarer hun.
Udgiftsneutralitet blandt kommunerne
Det tværkommunale samarbejde bygger på nogle fælles principper, som alle kommuner har godkendt politisk. Det gælder bl.a., at kommunerne skal sikre, at borgere får tilbud af høj kvalitet ved at følge fælles kvalitetsstandarder. De har også sagt ja til mellemkommunal udgiftsneutralitet.
»Samarbejdet er struktureret og tilrettelagt efter, at det økonomisk er udgiftsneutralt. Det skal helst balancere, så kommunerne sender lige så mange borgere ud til tilbud i samarbejdskommunerne, som de tager ind,« siger sundhedschefen.
En projektkoordinator er ansat for at holde øje med monitoreringen på dette punkt.
Ordningen skal også give fleksibilitet for borgerne, så de f.eks. kan vælge tilbud efter den kommune, hvor de arbejder i stedet for den, de bor i.
»Vi samarbejder om at sikre det nemmest tilgængelige tilbud for borgeren,« lyder det fra Mette Ryle
Hospital ansætter to kræftrehabiliteringssygeplejersker
Borgerne, der deltager i kræftrehabiliteringsforløb, bliver ofte henvist fra Herlev og Gentofte Hospital. Derfor synes Pernille Slebsager, vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, at det er dejligt, at alle ni kommuner i Planområde Midt kan tilbyde det samme til deres borgere.
»Hidtil har vi skullet holde øje med, hvor patienterne kom fra, så det var de rigtige patienter, der fik tilbuddet, men nu bliver det lettere,« siger hun i en pressemeddelelse.
Herlev og Gentofte Hospital har også selv styrket sin indsats ved at ansætte to kræftrehabiliteringssygeplejersker, som skal gøre forløbene nemmere for patienterne.
»Mange kræftpatienter har forløb på tværs af både afdelinger og hospitaler, og her kan de to rehabiliteringssygeplejersker gøre en forskel. De skaber overblik og koordinerer indsatsen for at sikre, at patienten får de rigtige tilbud – og samtidig er de kommunernes indgang til hospitalet,« siger Pernille Slebsager.