Et enkelt og skalerbart initiativ: Derfor vinder Halsnæs Den Gyldne Tråd 2021

Et enkelt og skalerbart initiativ: Derfor vinder Halsnæs Den Gyldne Tråd 2021 Halsnæs Kommunes projekt med direkte henvisning fra praktiserende læger til PPR ved tegn på mistrivsel hos børn og unge lukker et hul i systemet. Løsningen er enkel og lige til at kopiere, og derfor vinder Halsnæs Kommune Den Gyldne Tråd 2021.

Halsnæs Kommune har med projektet ‘Tidlig opsporing af børn og unge med tegn på mistrivsel’ formået at skabe et initiativ, hvor en lavpraktisk løsning hjælper en ellers svær målgruppe. Og så er det lige til at kopiere for andre kommuner.

Sådan lyder dommerkomiteens begrundelse for at give initiativprisen Den Gyldne Tråd 2021 til Halsnæs Kommune.

Det er femte gang, at den Gyldne Tråd bliver uddelt, og prisen bliver officielt overrakt på KL’s sundhedskonference 19. januar. Alle har kunne indstille et initiativ, de mener viser nytænkning og engagement i det nære sundhedsvæsen, og en dommerkomite har læst og vurderet indstillingerne.

Årets vinderprojekt ‘tidlig opsporing af børn og unge med tegn på mistrivsel’ blev indledt i Halsnæs Kommune tilbage i 2017, og i 2020 blev initiativet sat i drift.

Projektet giver praktiserende læger en direkte henvisningsvej til PPR, når et barn eller en ung med mistrivsel kommer i lægernes praksis. Tidligere har kommunens praktiserende læger ikke haft mange handlemuligheder, fordi et barn, der mistrives, ikke er sygt nok til at blive en del af børne- og ungepsykiatrien, selvom barnet har symptomer, som lægen ikke kan ignorere. Med det nye initiativ kan børnene nu henvises til PPR, der kan hjælpe dem videre.

Læs også: Vinder af Den Gyldne Tråd 2021: Halsnæs opsporer børn med mistrivsel

»Halsnæs Kommune har fundet en lavpraktisk løsning inden for gældende rammer. Løsningen er ikke ressourcekrævende – tværtimod rummer initiativet et stort potentiale for gevinster, fordi det kan forebygge nogle forløb i behandlingspsykiatrien, ved at man opsporer unge med psykiske udfordringer, inden de udvikler sig til angst, depression eller svære psykiske lidelser,« siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter, der sidder med i dommerkomiteen.

Han fremhæver desuden, at initiativet er skalerbart. For ofte har nye projekter og initiativer en stor fondsbevilling bag sig, og det vil derfor kræve tilsvarende midler at kopiere projektet.

»Andre kommuner kan relativt let udbrede denne metode, fordi det handler om at skabe samarbejdsrelationer mellem almen praksis og kommunen, hvor målet er at hjælpe en sårbar gruppe børn og unge, som kan undgå at skulle en tur igennem behandlingspsykiatrien,« siger han.

Lapper et hul i systemet

Gunver Lillevang er praktiserende læge i Roskilde og er også en del af dommerkomiteen. Hun hylder Halsnæs Kommunes indsats med tidlig opsporing.

Som praktiserende læge møder hun selv målgruppen med børn og unge, der mistrives. Og Gunver Lillevang oplever, at hun mangler muligheder, når mistrivslen stadig er på et tidligt stadie. I dag har hun mulighed for at underrette kommunens familieafdeling eller sende barnet videre til børne- og ungepsykiatrien. Men hvis barnets mistrivsel endnu ikke er af alvorlig karakter, kan det være, at familieafdelingen ikke synes, der skal handles lige nu, og børne- og ungepsykiatrien kan vælge at afvise henvisningen.

»Halsnæs kommer med en løsning på et hul i systemet. Jeg er nogle gange tvunget til at vente til, at barnet eller den unge får det så skidt, at de kan komme videre i systemet. Det føles helt rigtig i maven med denne løsning, for de har skabt en henvisningsvej, hvor den praktiserende læge kan sætte ind med tidlig hjælp og opsporing,« siger Gunver Lillevang.

Efter hendes mening peger initiativet direkte ind i et stort og vigtigt behovsområde. Det er en enkel løsning, der er lige til at kopiere, og den kan hjælp børn og unge på rette vej, inden de får psykiske lidelser.

»Jeg ville være virkelig glad for at kunne trykke på den samme ‘knap’ og dermed hjælpe en målgruppe, der lige nu ikke er syg nok til at få hjælp. Ellers kan man som praktiserende læge sidde og vente på, at det bliver værre. Den direkte henvisning til PPR vil hjælpe os med at forebygge psykisk sygdom. Det er til gavn for den enkelte, familien og samfundet,« siger hun.

Skub til psykiatriplan

Direktøren for Danske Patienter er glad for, at Den Gyldne Tråd kan gå til et projekt med fokus på psykiatrien. Efter hans mening, er det nemlig et område, der er underprioriteret, og som har brug for mere positiv omtale.

»Psykiatrien har behov for ressourcer, kapacitet og opmærksomhed til gavn for patienter og pårørende. Jeg håber, at prisen kan være med til at skubbe til politikerne, så vi snart kan få den psykiatriplan, som alle efterspørger og mener, der er behov for,« siger Morten Freil.

En kommende psykiatriplan skal ifølge ham også lægge vægt på børn og unge med mistrivsel, for det er en svær målgruppe at hjælpe med de tilbud, der er tilgængelige i dag.

»Der er mange unge med psykiske udfordringer, der i dag ikke opsøger systemet eller bliver taget alvorligt i det, før det er for sent, og symptomerne har udviklet sig til en egentlig lidelse. Det er vigtigt, at man får fanget dem i tide, især i en tid, hvor gruppen ser ud til kun at blive større,« siger Morten Freil.

Han ser frem til at følge initiativet i Halsnæs og se, om det lykkes at udbrede det i resten af Region Hovedstaden. Derudover håber han på, at der kommer flere data om initiativets effekt.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.