I de kommende år vil der ske mærkbare forandringer i hjemmeplejen og på plejehjemmene i Tårnby Kommune. Kommunen har vedtaget en ny ældrestrategi, der skal give de ældre mere indflydelse og betyde færre nye ansigter i hverdagen, samtidig med at ældreplejen i højere grad kommer til at kende og følge de ældre gennem deres forløb. »Ligesom resten af Danmarks kommuner får vi flere ældre, ældreplejens opgaver bliver mere komplekse, og vores borgere efterspørger i stigende grad tryghed, kvalitet og gode...

Ny ernæringsenhed i Tårnby skal forebygge underernæring i ældreplejen I Tårnby Kommune er man i fuld gang med at ansætte flere kliniske diætister til en ny ernæringsenhed. Enheden skal være med til at forebygge underernæring blandt borgerne samt ruste medarbejderne i ældreplejen til at håndtere ernæringskomplekse problemstillinger.
Skriv en kommentar
Ikast-Brandes ældrepleje har fundet glæden ved tværfaglige teams De skeptiske miner er væk, og medarbejderne i Ikast-Brandes ældrepleje er efter en række vellykkede prøvehandlinger klar til at rykke faglighederne tættere sammen i mindre tværfaglige og selvstyrende team. Til efteråret udbreder kommunen de mindre teams til hele ældreplejen.
Skriv en kommentar
Tværfaglige teams er kommet godt fra start i Syddjurs En række begyndervanskeligheder skabte forvirring, da Syddjurs Kommune indledte forsøg med borgernære teams. Nu er arbejdet blevet bedre, og SOSU-hjælper Kia Dahl Sørensen går endnu gladere på arbejde og oplever mere tilfredse borgere.
Skriv en kommentar25 kommuner får penge til selvstyrende teams 191,6 mio. kr. er på vej til 25 kommuner, som skal arbejde med at indføre faste og selvstyrende teams i ældreplejen.
Skriv en kommentar
Region Sjælland: De fleste barrierer handler om kultur og tradition Faggrænser er ikke længere hellige i Region Sjælland, som har arbejdet med nye opgavefordelinger siden 2018.
Skriv en kommentar
Sygeplejefaglig direktør: Vi gør os fri af gamle vaner Faggrupper får nye opgaver, og ufaglærte får lyst til et job i sundhedsvæsenet på Regionshospitalet Horsens.
Skriv en kommentarProfessor i sundhedsledelse: Politikerne skal bakke ledelserne op Politikerne skal ikke love mere sundhed til flere, for vi har ikke de tilstrækkelige ressourcer. Der er tværtimod behov for tydelige til- og fravalg i sundhedsvæsenet, siger professor ved SDU.
Skriv en kommentar
Vicedirektør: Jeg oplever ingen fagkamp om opgaverne. Tværtimod Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse arbejder med anderledes opgaveløsning for at skabe de bedste patientforløb. Og faggrænser er heller ikke længere hellige i Region Sjælland, som har arbejdet med nye opgavefordelinger siden 2018.
Skriv en kommentar
Nordsjællands Hospital ansætter farmakonomer i stor stil Opgaveglidning betyder, at Nordsjællands Hospital i højere grad satser på farmakonomer og studerende til at løse opgaver på hospitalet.
Skriv en kommentar
Opgaveglidning kræver stærk faglig ledelse og politisk opbakning Manglen på sygeplejersker får sygehuse til at inddrage nye medarbejdergrupper. Opgaveglidningen kan give uventede gevinster, men også udfordringer i et presset sundhedsvæsen.
Skriv en kommentar
Aalborg: Flere faggrupper omkring patienten giver synenergi Der er opstået nye måder at arbejde sammen på, og medarbejderne løfter hinanden tværfagligt, mener chefsygeplejersken i ortopædkirurgien i Aalborg.
Skriv en kommentar