Partikelforurening kan øge risiko for demens, slagtilfælde og depression Længere tids udsættelse for mikroskopiske luftpartikler fra forbrænding (træ, kul og benzin) kan medføre en formindskelse af hjernen og øge risikoen for de såkaldte ’tavse’ slagtilfælde: forbigående mini-slagtilfælde, der ikke altid opdages.

Det konkluderer amerikanske forskere, der i et studie i tidsskriftet Stroke fastslår, at luftforurening med partikler under 2,5 mikrometer i diameter er forbundet med snigende negative ændringer i hjernen: forværring af hukommelse, hurtigere aldring af hjernen og de ’tavse’ slagtilfælde, der gennem beskadigelse af små blodkar øger risikoen for senere alvorligere slagtilfælde, demens og depression. De strukturelle ændringer í hjernen foregik selv hos personer, der ikke tidligere led af demens og slagtilfælde. I denne undersøgelse deltog 943 demensfri ældre over...

Prøv Kommunal Sundhed gratis i fire uger.

Tilmeld dig og få fri digital adgang til alle artikler på Kommunal Sundhed i fire uger. Du modtager også vores nyhedsbrev tirsdag og torsdag, med de seneste nyheder og historier fra det nære sundhedsvæsen. Prøveabonnementet er helt uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.