Nye kliniske retningslinjer på demensområdet fokuserer på individuel behandling Retningslinjerne fraråder antipsykotisk medicin og foreslår i stedet, at man lægger vægt på forebyggelse.

Sundhedsstyrelsen har udgivet nye kliniske retningslinjer for demensområdet, hvor det det primære fokus ligger på forebyggelse og tilrettelæggelse af individuel behandling. Derudover frarådes antipsykotisk medicin generelt, hvilket er en understregelse af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, da retningslinjerne blev sendt i høring. I december kom det frem, at knap hver femte demenspatient fik antipsykotisk medicin i løbet af 2017.

»Arbejdet med både forebyggelse og behandling af personer med demens kan være vanskeligt at håndtere i praksis. Retningslinjen slår fast, at det er vigtigt at forsøge at undgå at behandle adfærdsmæssige og psykiske symptomer hos mennesker med demens med antipsykotisk medicin. Det handler i stedet om at forsøge at forebygge, at adfærden opstår,« siger Sara Louise Friis Rose, formand for arbejdsgruppen i Sundhedsstyrelsen, i en udtalelse på styrelsens hjemmeside.

I forsøget på at forebygge anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man holder øje med såkaldte BPSD-symptomer, der ofte kan komme til udtryk som aggression eller nedtrykthed. Du kan læse mere om BPSD-symptomer, og hvordan de skal håndteres, her.

Retningslinjerne kan findes i sin fulde længde her (pdf).

 

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.