Kommunerne tager et dyk på magtlisten
For sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen kommer det ikke som den store overraskelse, at de kommunale aktører ikke er højdespringere på magtlisten 2018. »De kommunale aktører er ikke specielt synlige i den offentlige sundhedsdebat,« lyder det fra ham.

Kommunerne tager et dyk på magtlisten Igen i år er kommunerne ikke at finde i toppen af årets magtliste. »Et tydeligt tegn på at kommunerne stadig ikke er lykkes med at være særlig synlige,« siger sundhedsøkonom.

Ligesom sidste år er det heller ikke i år lykkes for de kommunale aktører at bide sig fast i toppen af Dagens Medicins liste over de mest magtfulde i sundhedssektoren. Faktisk viser listen, at langt de fleste etablerede personer inden for det kommunale arbejde går en smule tilbage i forhold til 2017.

Eksempelvis må adm. direktør i Kommunernes Landsforening (KL) Kristian Wendelboe, der sidste år landede på en 38. plads, tage til takke med en 42. plads i år.

For sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen kommer det kommunale magtdyk ikke som den store overraskelse.

»Det viser det, jeg havde forventet, nemlig at de kommunale aktører ikke er specielt synlige i den offentlige sundhedsdebat. Det er det væsentligste. Og så selv når de er synlige, så fylder de ikke specielt meget. Forstået på den måde at de har ikke sygehusene, som ofte er det, der tiltrækker sig stor opmærksomhed,« siger Kjeld Møller Pedersen og fortsætter:

»Man skal også huske på, at kommunerne ikke er store på sundhedsområdet. Lad os sige at kommunernes udgifter på sundhedsområdet ligger på 10-15 mia. kr. så skal det holdes op imod regionernes 120 mia. på driften alene. Det gør simpelthen, at de forsvinder lidt og blander sig heller ikke rigtig i den offentlige debat.«

Kjeld Møller Pedersen pointerer også, at for en del af de fremtrædende kommunale poster, så er de besat af relativt nyt personer. Heriblandt KL’s formandspost der for nylig blev overtaget af Jacob Bundsgaard (S) samt Jette Skive (DF), ny formand for sundheds- og ældreudvalget.

Ingen sværvægtere

»De er nye og har ikke markeret sig. Så i den forstand overrasker det mig ikke, for det handler meget om synligheden i den daglige debat og at man ved, at de bag scenen er stærke,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Kommunal Sundhed: Og i hvor høj grad ved man, at de kommunale aktører er stærke?

»Nogle af dem er måske, men omvendt så er de ikke sværvægtere, når det kommer til sundhed. Tag for eksempel Kristian Heunicke (direktør i KL, red.), der ligger som nr. 58. Han kom fra en stilling som cheføkonom ved regionerne, og det er ikke lykkes for ham at få det til at smitte af på KL,« siger Kjeld Møller Pedersen, der fortsætter med at kommentere overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensens plads som nummer 66.

»Det tager jeg med som en kendiseffekt, for mig bekendt så har Frank Jensen ikke specielt meget med sundhedsområdet at gøre. Der har de deres egen borgmester,« siger Kjeld Møller Pedersen og nævner samtidig også kontorchef ved KL Hanne Agerbak, der ligger på en samlet 190, 32 pladser lavere end 2017.

Plads til forbedring

KS: Men i hvor høj grad synes du, at de centrale kommunale aktører bør tage placeringerne til sig og blive mere synlige de kommende år?

»Jeg synes bestemt, at de burde arbejde på det, for det er et udtryk for, at de reelt ikke er med til at sætte dagsordenen i sundhedsvæsenet. Listen er en pejling af, at man ikke ser dem som tunge aktører,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Du kan se en liste over relevante aktører fra kommunernes placering i tabellen her:

Placering på magtlistenPerson
30Jakob Krogh Afdelingschef, ældreområdet og det nære, sammenhængende Sundhedsvæsen Sundheds- og Ældreministeriet
42Kristian Wendelboe, adm. direktør i Kommunernes Landsforening
50Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Aarhus Kommune
58Kristian Heunicke, direktør i Kommunernes Landsforening
66Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune
75Morten Mandøe, cheføkonom i Kommunernes Landsforening
100Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune

 

Skriv kommentar