»For at kunne forbedre patientsikkerheden har vi brug for at forstå naturen af medicineringsfejlene, hvilket også er vigtigt i et sundhedsvæsen, hvor læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter løber hurtigere og hurtigere,« lyder det fra klinisk professor Søren Birkeland fra Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet.

Forskere kortlægger medicineringsfejl i sundhedsvæsenet Fra 2014 til 2018 blev der indrapporteret omkring 480.000 medicinrelaterede utilsigtede hændelser til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Forskere har gennemgået tallene og blandt andet identificeret, hvor mange gange det har ledt til alvorlige konsekvenser for patienter, og hvilke lægemidler der typisk er involveret.

Medicineringsfejl kan forekomme under patientpleje eller behandlinger, og nogle gange er fejlene alvorlige. I Danmark er sundhedspersonale forpligtet til at indrapportere medicineringsfejl til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Selvom der formentlig eksisterer store mørketal, har forskere for første gang lavet en stor analyse af, hvad de indrapporterede medicineringsfejl dækker over. Tallene viser blandt andet, hvilke lægemidler der typisk er involveret i utilsigtede hændelser. Med data i hånden kan blandt andet forskere og sundhedsprofessionelle lettere danne sig et overblik over, hvor der er behov...

Prøv Kommunal Sundhed gratis i 4 uger

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.