»For at kunne forbedre patientsikkerheden har vi brug for at forstå naturen af medicineringsfejlene, hvilket også er vigtigt i et sundhedsvæsen, hvor læger, sygeplejersker og SOSU-assistenter løber hurtigere og hurtigere,« lyder det fra klinisk professor Søren Birkeland fra Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet.

Forskere kortlægger medicineringsfejl i sundhedsvæsenet Fra 2014 til 2018 blev der indrapporteret omkring 480.000 medicinrelaterede utilsigtede hændelser til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Forskere har gennemgået tallene og blandt andet identificeret, hvor mange gange det har ledt til alvorlige konsekvenser for patienter, og hvilke lægemidler der typisk er involveret.

Medicineringsfejl kan forekomme under patientpleje eller behandlinger, og nogle gange er fejlene alvorlige. I Danmark er sundhedspersonale forpligtet til at indrapportere medicineringsfejl til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Selvom der formentlig eksisterer store mørketal, har forskere for første gang lavet en stor analyse af, hvad de indrapporterede medicineringsfejl dækker over. Tallene viser blandt andet, hvilke lægemidler der typisk er involveret i utilsigtede hændelser. Med data i hånden kan blandt andet forskere og sundhedsprofessionelle lettere danne sig et overblik over, hvor der er behov...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Prøv Kommunal Sundhed gratis i fire uger.

Tilmeld dig og få fri digital adgang til alle artikler på Kommunal Sundhed i fire uger. Du modtager også vores nyhedsbrev tirsdag og torsdag, med de seneste nyheder og historier fra det nære sundhedsvæsen. Prøveabonnementet er helt uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.


Allerede bruger? Log ind