Daniel Schwartz Bojsen
Foto: Privat

Brug for et nyt blik på de administrative sundhedsopgaver i kommunerne? Til sommer kan studerende for første gang uddanne sig til sundhedsadministrativ koordinator. Kommuner kan få god gavn af sundhedsadministrativ koordinatorer, der f.eks. vil kunne aflaste plejehjemslederen, som i stedet kan fokusere på faglig ledelse, skriver Daniel Schwartz Bojsen.

Administrative opgaver på sundhedsområdet er langt fra alles kop te, og vi har f.eks. diskuteret, om den megen dokumentation er tyranni eller afgørende oplysninger for en korrekt pleje og sikring af borgernes retssikkerhed.

I min erfaring løses næsten alle administrative sundhedsopgaver i kommunerne af sundhedspersonalet selv. De fleste sygepleje- og hjemmeplejegrupper har måske en faglig koordinator til vagtplanlægning, men det er de færreste f.eks. plejecentre, som har råd til at have decideret administrativ personale ansat. Er det ikke bare typisk noget, lederne selv tager sig af? Eller plejepersonalet selv?

Den nye uddannelse erstatter den nuværende lægesekretæruddannelse. Bemærk de to centrale ændringer i titlen. Det er ikke længere ‘lægens sekretær’ men derimod ‘sundhedsvæsenets koordinator’.

I både almen praksis og på hospitalerne er der en anden og længere tradition for brug af administrativt personale, og lægesekretæren har en anden og helt central funktion. Men også denne rolle er under kraftig forandring. Først troede nogle, at de nye IT-systemer ville overflødiggøre administrativt personale.  Læger og sygeplejersker kunne jo selv diktere maskinelt og selv bestille undersøgelser med et klik eller to. Sådan er det dog ikke gået – de administrative opgaver er der stadig, men de ændrer karakter.

En ny type sundhedsadministrativ koordinator

Grundet den hastige teknologiske udvikling har regionerne i fællesskab med professionshøjskolerne set på behovet for administrative kompetencer i fremtiden. Det har ført til, at landets professionshøjskoler i sommeren 2021 kan byde studerende velkommen på en ny erhvervsakademiuddannelse til sundhedsadministrativ koordinator.

Den nye uddannelse erstatter den nuværende lægesekretæruddannelse. Bemærk de to centrale ændringer i titlen. Det er ikke længere ‘lægens sekretær’ men derimod ‘sundhedsvæsenets koordinator’.

De studerende på den nye uddannelse får en bred faglighed inden for både administration, proces, jura, kommunikation, teknologi og data kombineret med viden om sundhed og sygdomslære.

Mine erfaringer peger på, at afdelingsledere ofte har super mange administrative opgaver og nemt bliver ‘fanget på kontoret’ frem for at bedrive den faglige ledelse, der er så vigtig for at sikre en værdig ældrepleje og en korrekt sundhedsfaglig indsats.

Det er klogt set af regionerne, at der er behov for dette skift og på ingen måde udtryk for ‘uddannelsessnobberi’. Vi har brug for mange nye løsninger og andre og bedre kompetencer i sundhedsvæsenet, hvis vi skal holde trit med bl.a. demografien – også på de administrative områder.

Giver plejehjemslederes tid til faglig ledelse

Kan de kommende sundhedsadministrative koordinatorer så også bruges i det kommunale sundhedsvæsen? Det korte svar er ja! Men det kræver visionære kommuner, der tør tænke anderledes om, hvordan administrative opgaver løses bedst. Jeg tror, det er klogt på flere parametre at have ansatte, der brænder for administration frem for at bruge sygeplejersker og assistenter til disse opgaver – de skal bruge tiden med borgerne og på plejeopgaverne.

Der er administrative processer på flere kommunale områder, som kan drives meget mere effektivt. Et godt eksempel er plejehjemsledelse. Mine erfaringer peger på, at afdelingsledere ofte har super mange administrative opgaver og nemt bliver ‘fanget på kontoret’ frem for at bedrive den faglige ledelse, der er så vigtig for at sikre en værdig ældrepleje og en korrekt sundhedsfaglig indsats.

Hvorfor ikke have en sundhedsadministrativ koordinator til at varetage vagtplanlægning, ferieplanlægning, sikring af UTH-registreringer, bestille nye prøver, stå for kontakten med sygehuse mv.? Selvom det måske er dyrere i starten eller vil betyde flere ‘kolde hænder’, så er jeg overbevist om, at det er sådanne løsninger, vi skal kigge mod i fremtidens sundhedsvæsen. Til gavn for både borgere, fagpersonale og ledere.

Den sundhedsadministrative koordinatoruddannelse starter i hele landet til september, og de studerende skal i praktik allerede fra efteråret 2021. Jeg håber meget, at kommunerne vil være med til at uddanne fremtidens sundhedsadministrative personale, og jeg og mine kollegaer på de andre professionshøjskoler stiller gerne op til videre dialog om, hvordan de nye kompetencer kan styrke det kommunale sundhedsvæsen.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.