Brev dokumenterer: Adgang til lægevagt er halveret i Ringsted
Formand for PLO Sjælland, Ulrik Hesislev vil gerne have løst problemet med, at halvt så mange borgere i Ringsted bliver tilset i kommunen af vagtlægen ift. tidligere.Foto: Joachim Rode

Brev dokumenterer: Adgang til lægevagt er halveret i Ringsted Halvt så mange borgere i Ringsted bliver tilset i kommunen af vagtlægen i forhold til tidligere, viser nye tal. Byens borgmester kalder det en serviceforringelse, og PLO-formand vil lave ny aftale som løsning.

Når en borger i Ringsted Kommune ringer til lægevagten, kan borgeren blot i 7 ud af 15 tilfælde tilses af en læge i Ringsted. I resten af tilfældene må borgeren transportere sig til andre byer i nærheden som Næstved, Roskilde eller Køge for at blive tilset af en læge.

Sådan ser virkeligheden ud i andet halvår af 2018 fremgår det af et brev, som formand for Region Sjælland Heino Knudsen (S) har sendt til Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V).

Af samme brev fremgår det også, at der i første halvår af 2018 blev tilset 15 ud af 20 Ringsted-borgere af vagtlægen i Ringsted, og dermed er der sket en halvering af andelen af borgere, som bliver tilset i Ringsted.

Baggrunden for udviklingen er en omlægning af lægevagten i sommer, som ifølge formand for PLO Sjælland, Ulrik Hesislev, var en nødvendighed, da PLO frygtede et decideret sammenbrud i lægevagten på grund af stadig færre læger i Region Sjælland, flere opgaver og en forældet rammeaftale.

Derfor blev den midlertidige bemanding i Ringsted, der frem til i sommer var bemandet fra 18-21, i vid udstrækning erstattet med en kørelæge fra Roskilde.

Omlægningen skabte stor furore i byrådet og bølgegangen i debatten var høj i de lokale dagblade.

Dårligere service

Henrik Hvidestens primære anke var dengang, at det ville resultere i en serviceforringelse til kommunens borgere, hvilket han mener står sort på hvidt i det nye brev fra Heino Knudsen.

»Den statistik viser fuldstændig sort på hvidt, at der er flere, som bliver sendt ud af Ringsted for at komme til lægevagten. Det er nu fakta, at der er sket en ændring, selvom regionen har sagt, at det ikke ville betyde serviceforringelser,« siger Henrik Hvidesten og understreger, at han nu forventer handling fra Region Sjælland.

I regionshuset i Sorø ser Heino Knudsen med bekymring på tallene.

»Det er klart, at når vi kan se så markant en ændring, så skal vi kigge på det. Jeg har den klare tilgang, at vi gerne vil bevare lægevagten, og vi vil gerne give vores borgere så et godt tilbud som muligt. Nu må vi i dialog med PLO om, hvad der skal gøres,« siger Heino Knudsen.

Er der tale om serviceforringelse i tilbuddet til Ringsteds borgere efter omlægningen?

»Jeg tager det meget alvorligt og vil se, hvad det er, der ligger til grund for tallene. Jeg har sagt hele tiden, at vi arbejder efter, at lægevagtskonsultationsstederne finder sted. Jeg anerkender dog PLO’s problem, og at de har færre læger til at dække området, og derfor vil vi indgå i dialog med PLO om, hvordan man kan gøre det bedst muligt.«

Men hvis de praktiserende læger mangler i Region Sjælland, hvordan skal opgaven så løses?

»Vi har flere og flere borgere, der er tilknyttet en lægeklinik, og der kan vi måske se på, om de kan tage nogen. Det kan også være muligt, at sygehusene tager nogen. Jeg er åben for alt og har ikke nogen færdig løsning liggende i skrivebordsskuffen.«

Men var der tale om serviceforringelse i tilbuddet til Ringsteds borgere efter omlægningen, siden der nu skal kigges på det?

»Jeg kan kun konstatere, at der er et markant fald i antallet af dem, der bliver tilset i Ringsted. Men jeg kan ikke udtale mig skråsikkert, før jeg med garanti ved, om det er på grund af omlægningen. Det må vi nu diskutere med vores gode samarbejdspartner PLO om. Det kan jo også være fordi, at folk går til konsultation på andre tidspunkter,« siger Heino Knudsen.

PLO: Lad os finde en løsning

Hos de praktiserende læger håber formand for PLO Sjælland, Ulrik Hesislev, at politikerne vil stoppe med at sende aben videre og i stedet komme til forhandlingsbordet, så der kan findes en løsning på, hvad Ulrik Hesislev kalder for et åbenlyst problem.

»Der bliver færre og færre praktiserende læger, og den nuværende aftale om lægevagten blev lavet i 2007 og har siden været uændret. Dengang var vi 520 praktiserende læger i Region Sjælland, i dag er vi 465. Samtidig får vi flere opgaver. I 2007 havde 70 pct. af vores læger åbent for nye patienter, nu har 70 pct. lukket for nye patienter,« siger Ulrik Hesislev.

Omlægningen i sommer var ifølge formanden et direkte resultat af den udvikling, hvor PLO var nødt til at skære drastisk ned på bemandingen i de midlertidige lægevagter. De områder blev i stedet dækket af de faste bemandinger i Region Sjælland, som befinder sig i Slagelse, Holbæk, Roskilde, Køge, Næstved, Nykøbing Falster.

»Vi var i en situation, hvor der sad en læge hver dag i Ringsted fra 18-21 og til tider ikke havde noget at lave. Den luksus kan vi simpelthen ikke tillade os, når vi mangler læger. Jeg er nødt til at placere mine folk der, hvor de gør bedst mulig gavn. Derfor varetages konsultationen i Ringsted nu af en kørende vagtlæge, som kommer ind til konsultationen, når der er sat patienter på og frem til, at der ikke er flere patienter. Så kører lægen på landevejen igen og afvikler ventende sygebesøg,« siger Ulrik Hesislev og opfordrer kommunal- og regionalpolitikere til at finde en ny aftale:

»Når der ikke er nogen, der vil hjælpe os med at lave en løsning, så er det svært. Hvis Hvidesten eller Knudsen kan pege på noget, vil jeg meget gerne høre på det. Vi vil meget gerne finde en løsning. Kom bordet og find en løsning. Flere læger eller en ændret vagtlægeaftale. Der er ikke andre muligheder,« siger PLO-formanden i Region Sjælland.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.