Region vil forlænge forsøg med praksisklinik Lægedækningsaftalens muligheder for at afprøve nye praksisformer får Region Hovedstaden til at søge om at forlænge levetiden for praksisklinikken på Bornholm.

Region Hovedstaden har i længere tid ønsket at forlænge den midlertidige praksisklinik på Bornholms Hospital og med Folketingets nye lægedækningsaftale, ser det ud til at være blevet muligt.

Derfor har regionen sendt en ansøgning til Sundheds- og Ældreministeriet og venter nu på svar.

Det forklarer Else Hjortsø, vicedirektør i Center for Sundhed i Region Hovedstaden.

»Vi lavede en praksisklinik på Bornholm, fordi vi stod med et akut lægedækningsproblem. Og nu har vi søgt om tilladelse til at videreføre den praksisklinik i en længere periode. Det har vi, fordi Bornholms Hospital arbejder med et udviklingsprojekt hvori praksisklinikken kan indgå,« siger hun og fortsætter:

»Vi ønsker at opretholde praksisklinikken i fire år men mangler et svar fra ministeriet, om hvorvidt vi kan få lov til dette.«

Frekvensen af lægebesøg skal måles

Bornholms Hospital blev i 2016 udnævnt som udviklingshospital og har derfor været fritaget for den gængse taksstyringsmodel i regionen, som betyder, at pengene følger aktiviteten på hospitalerne. Hospitalets styringsmodel skal i stedet have fokus på det, der giver værdi for patienten, i den tid projektet kører.

I det perspektiv mener Else Hjortsø, at giver god mening at holde fast i praksisklinikken som selvstændig enhed på hospitalet.

»Når vi nu har en praksisklinik på hospitalet, vil vi gerne bruge den i projektperioden på hospitalet for at se, hvordan vi kan få nogle gode patientforløb for den enkelte borger. Vi ønsker at undersøge, om der er forskel på frekvensen af lægebesøg og indlæggelser sammenlignet med en almindelig praksis,« siger hun.

Styrke samarbejdet

Udviklingshospitalet vil i løbet af projektperioden fra september 2016 til udgangen af 2018 have primært fokus på at styrke de ydelser, der forbedrer patientens forløb, på tværs af afdelinger, hospitaler, kommune og almen praksis. Derfor skal hospitalet se på patientflowet, både mellem hospital og praksisklinikken – og mellem de almindelige lægeklinikker, der er på Bornholm, lyder det fra vicedirektøren:

»En række af de kronisk syge patienter, vi har, kommer både i almen praksis og hospitalsambulatorierne. Vi skal se på, om man kan få et bedre samarbejde mellem praksisklinikken og hospitalsambulatorierne, så den enkelte borger får et mere helhedsorienteret patientforløb og færre besøg i praksisklinikken eller ambulatoriet på hospitalet.«

»Bliver antallet af lægekontakter hos en patient med en kronisk sygdom flere eller færre, hvis man har et tættere samarbejde? Det kan også være, det vil påvirke indlæggelseshyppigheden. Det er foruden patienttilfredshed nogle af de ting, der vil blive målt på.«

Fungerende sundhedsminister Karen Elleman (V) har oplyst i et svar på et paragraf 20-spørgsmål, at Sundheds- og Ældreministeriet har modtaget og nu er ved at behandle ansøgningen fra Region Hovedstaden.

Ansøgningen kommer efter Lægedækningsaftalen blandt andet åbner op for nye organiseringsformer i områder med lægedækningsproblemer og muligheden for at drive regionsklinikker i op til seks år i stedet for fire.

Praksisklinikken havde i november ca. 2.600 patienter tilknyttet.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.