Sundhedsstyrelsen sætter vaccination med AstraZeneca-vaccine på øjeblikkelig pause
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sundhedsstyrelsen sætter vaccination med AstraZeneca-vaccine på øjeblikkelig pause Flere europæiske lande, herunder Danmark, sætter nu vaccineindsatsen med den britiske vaccine på pause efter flere tilfælde med alvorlige bivirkninger i form af blodpropper. Tidligere undersøgelser viser ingen sammenhæng.

De danske sundhedsmyndigheder har besluttet at sætte AstraZenecas vaccine mod COVID-19 på pause i 14 dage. Det sker ud fra et forsigtighedsprincip, mens en sending med vacciner undersøges.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

»Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause. Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Det betyder, at der indtil videre ikke vaccineres flere danskere, som har en tid til første vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Det betyder også, at dem, der allerede har fået første stik og venter på andet stik, foreløbig skal vente med dette.

Alvorlige tilfælde med blodpropper

Årsagen er ifølge Sundhedsstyrelsen, at der er indberettet flere tilfælde med mulige bivirkninger i form af alvorlige tilfælde med blodpropper. I Danmark er der indberettet et dødsfald i forbindelse med en blodprop i hjertet som mulig bivirkning efter vaccinen, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem de alvorlige tilfælde med blodpropper og vaccinen, skriver Sundhedsstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA) bivirkningskomité, PRAC, har igangsat en gennemgang af indberetninger om blodpropper og lignende tilfælde efter vaccination med AstraZenecas vaccine i Østrig.

Parti med en million vacciner undersøges

EMA og flere udenlandske lægemiddelmyndigheder undersøger specifikt et nyligt tilsendt parti af vaccinen med batch ABV5300.

Partiet er blevet leveret til 17 EU-lande, herunder også til Danmark, og omfatter én million doser af vaccinen. 9. marts 2021 valgte Estland, Litauen, Letland og Luxembourg også at suspendere dette parti som en sikkerhedsforanstaltning, mens undersøgelserne pågår.

Selvom en kvalitetsbrist i partiet af vacciner ifølge Lægemiddelstyrelsen anses for usandsynlig på nuværende tidspunkt, undersøges kvaliteten af batchen alligevel.

Tidligere undersøgelse viser ikke sammenhæng

I Østrig har lægemiddelmyndighederne også suspenderet brugen af et parti COVID-19-vacciner fra AstraZeneca, efter at en person blev diagnosticeret med blodpropper i blodkar og døde ti dage efter vaccination, mens en anden patient var indlagt på hospitalet med blodpropper i arterier i lungerne efter vaccination mod COVID-19.

Sidstnævnte er nu ved at komme sig, men i går modtog de østrigske myndigheder to yderligere indberetninger om blodpropper fra samme parti af vacciner.

I går skrev EMA i en pressemeddelelse, at tidligere resultater fra undersøgelser viser, at der ikke er en sammenhæng mellem AstraZenecas vaccine og forekomsten af blodpropper hos de vaccinerede. Men på grund af det tidsmæssige sammenfald vurderer lægemiddelmyndigheder, at der er grund til at undersøge omstændighederne nærmere.

Ændrer på vaccinationskalender

EMA oplyser, at der 9. marts var registreret 22 tilfælde med blodpropper blandt 3 millioner personer vaccineret med AstraZenecas COVID-19-vaccine i Europa.

Ifølge EMA er der ikke set en stigning i antallet af blodpropper blandt antallet af vaccinerede i forhold til den øvrige befolkning.

Seks andre lande udover Danmark har ligeledes suspenderet brugen, mens vaccinen undersøges.

Pausen betyder indtil videre, at Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender rykkes med fire uger.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.