I snart to år har Københavns Kommune, Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital sammen med Dansk Selskab for Patientsikkerhed arbejdet for en bedre forståelse og vidensdeling på tværs af sektorerne gennem læringstræf, hvor medarbejdere fra begge sektorer har mødtes. Resultatet er indtil videre hurtigere behandlingsforløb. Siden efteråret 2016 har medarbejdere fra alle organisationslag i Københavns Kommunes rehabiliteringscenter i Brønshøj og fra Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital mødtes 17 gange til såkaldte læringstræf, hvor deltagerne skulle lære hinanden og i særdeleshed hinandens arbejdsvilkår og...

Har I projektet, der kan vinde Den Gyldne Tråd 2025? Kommunal Sundhed hædrer igen i år årets bedste initiativ i det nære sundhedsvæsen med prisen Den Gyldne Tråd. Pia Kürstein Kjellberg, der sidder med i dommerkomiteen, opfordrer til at indstille for at synliggøre de mange lokale succeser. Indstil din kandidat senest 24. april.
Skriv en kommentar
Ringsted klar med den manglende brik til optimale tværfaglige teams Det er over fem år siden, at Ringsted Kommune begyndte med selvstyrende teams i hjemmeplejen, og nu er kommunen klar til at sætte ind med the missing link, så teamsene kommer til at spille helt optimalt.
Skriv en kommentar
Ekspert om ældrelov: Det er utopi at tro, at den virker fra start Det kommer til at tage år, før ældrereformen virker efter hensigten, vurderer konsulent Thomas Karlsson, som har beskæftiget sig indgående med ældrereformen. Skal helhedsplejen lykkes, kræver det et kompetenceløft, tålmodighed med medarbejderne og nysgerrighed på kollegernes fagligheder.
Skriv en kommentar
Projekt stiller skarpt på dilemmaer i palliative forløb Et nyt Vive-projekt undersøger, hvilke dilemmaer sundhedsfaglige og patienter står i, når de skal prioritere en borgers sidste tid. Målet er at udvikle et framework til at indgå i en dialog om den enkeltes palliative behandlingsforløb.
1 kommentar
Nye regler betyder nul nattevagter til gravide Nye regler for natarbejde for gravide betyder i praksis, at kommunerne helt friholder gravide fra nattevagter i ældreplejen. Tre kommuner fortæller, hvordan de agerer efter de nye regler.
Skriv en kommentar
Ny undersøgelse: Den organisatoriske læringskapacitet er under pres i kommunerne Flere lever med kroniske sygdomme, og det betyder, at behovet for kompetenceudvikling i hjemmeplejen er større end nogensinde. Men der er en del barrierer, fremgår det af en ny rapport fra Vive, der også giver input til, hvordan der alligevel kan gøres noget.
Skriv en kommentar
Sundhedsreformen er landet: Akutsygeplejen rykker til regionerne, men kommuner kan fortsat drive akutsygeplejen Sundhedsreformen er på plads. FOA glæder sig over, at kommunerne fortsat kan drive akutsygepleje, mens Dansk Sygeplejeråd har nogle klare anbefalinger til politikerne, hvis udflytningen af akutsygeplejen skal blive en succes.
Skriv en kommentar
Genvalgt formand: Medarbejdere må ikke ende i krydspres under reformbølge Jakob Bigum Lundberg tager to år mere på posten som chef for Kommunale Velfærdschefer, og der er masser at tage fat på, når både en ældre- og sundhedsreform skal føres ud i livet. Han er dog usikker på, om det allervigtigste spørgsmål i ældreplejen bliver løst.
Skriv en kommentar
Ældreministeren til kommunerne: Giv mig jeres input til at få ældrereformen op at flyve Snart skal arbejdet med at implementere ældrereformen i gang, og derfor vil ældreministeren gerne have kommunernes input til, hvordan den proces skal foregå. »Hvordan kan vi understøtte jer bedst muligt i den her proces?«, lyder det fra Mette Kierkgaard (M).
1 kommentar
Sisse Marie Welling: »Der er en ubalance i vores sundhedsdebat i forhold til, hvem der får taletid« Københavns sundheds- og omsorgsborgmester er den mest magtfulde kommunale aktør på sundhedsområdet ifølge Dagens Medicins årlige magtliste. Sisse Marie Welling mener, at den kommunale sundhed er overset, men hun har ikke de store forhåbninger til, at det bliver anderledes i den nærmeste fremtid. Nok snarere tværtimod.
Skriv en kommentar
Flere på fuld tid i hjemmeplejen øger arbejdsglæden Efter at have været i gang i næsten tre år viser projektet ’En fremtid med fuldtid’, at flere medarbejdere på fuld tid giver højere medarbejdertilfredshed, færre vikarer, lavere medarbejderomsætning, gladere borgere og bedre økonomi for både medarbejdere og de kommunale arbejdsgivere.
Skriv en kommentar