Genre

Pandemiplan før corona-krisen: Kommunalt ansatte skulle bruge særlige masker fra start De ansatte i kommunerne skulle bruge FFP3-masker ved en influenzaepidemi, slår beredskabsplan fast. Men planen blev ikke fulgt. »Ekstremt problematisk« mener formand for intensivlægerne. Vi har intet problem med det, siger KL-direktør.

Ansatte i kommuner og regioner skulle under en influenzaepidemi bære de mest sikre åndedrætsværn, såkaldte FFP3-masker, skriver Sundhedsstyrelsen i den seneste beredskabsplan for pandemisk influenza fra 2013:

»Ambulancepersonale og andet personale i hospitalsmodtagelsen der har direkte patientkontakt, iføres FFP3-maske. Og kommunens personale skal desuden anvende FFP3-maske, overtrækskittel, handsker og øjenbeskyttelse.«

I planen slår Sundhedsstyrelsen fast, at regionerne skal opbygges »et lager« af FFP3-masker. 

Men kort efter corona-pandemien ramte Danmark blev det klart, at regionerne ikke havde lagre af FFP3-masker og andre centrale værnemidler. Det er et problem, mener Joachim Hoffmann-­Petersen, formand for Dansk Selskab for intensiv medicin og anæstesiologi:

Ministeren, et par styrelser samt regionerne og kommunerne har et forklaringsproblem.

Joachim Hoffmann-­Petersen, formand for Dansk Selskab for intensiv medicin og anæstesiologi

»Jeg finder det kritisabelt, at man har skrevet ind i en epidemiplan, at vi skal have et lager af værnemidler, og så har man i øvrigt ikke gjort noget ved det. Ministeren, et par styrelser samt regionerne og kommunerne har et forklaringsproblem.«

I dag anbefaler Sundhedsstyrelsen, at det kun er ansatte, der udfører højrisiko-procedurer, som skal bruge FFP3-masker. Og faktisk kan de ifølge Sundhedsstyrelsen nøjes med FFP2-masker – en type maske der ifølge Arbejdstilsynet ikke beskytter mod »bakterier og virus«.

Det resterende sundhedspersonale behøves ikke – modsat anbefalingerne i pandemiplanen fra 2013 – at benytte FFP3- eller FFP2-masker.

Værnemidler manglede under fugleinfluenzaen

Ved tidligere pandemier har Danmark heller ikke været forberedt. I 2006 under fugleinfluenza-epidemien, manglede der også værnemidler, særligt FFP3-masker.

I 2008, da Beredskabsstyrelsen lavede den daværende plan for pandemisk influenza, understregede myndighederne da også, at der ved en pandemi kunne opstå mangel på netop masker:

»Masker kan blive en mangelvare, når pandemien er en realitet,« skrev Beredskabsstyrelsen dengang.

Alligevel var beholdningen – særligt af FFP3-masker – presset, da corona-krisen ramte.

»Over de sidste 18 år har vi haft fem epidemier i form af SARS, fugleinfluenza, svineinfluenza, Ebola og MERS, som burde have advaret os. Jeg mener, at det er en skandale, at man har vidst fra de fem foregående epidemier, hvad der kunne ske, og man har også lavet en plan for, hvordan man skulle være forberedt. Man har bare ikke effektueret planerne tilstrækkeligt,« siger Joachim Hoffmann Pedersen.

Han fortsætter:

»Der har været en lang periode af COVID epidemien hvor der har været for få værnemidler, især i kommunerne og i almen praksis.«

Joachim Hoffmann Pedersen understreger, at sundhedspersonalet risikerer at betale med deres helbred – og i yderste konsekvens deres liv – hvis de ikke er beskyttet ordentligt mod smitte.

KL: Vi har tillid til vejledninger

Sundhedsstyrelsen skriver i beredskabsplanen for pandemisk influenza fra 2013, at sosu’er og sygeplejersker i kommunen skal anvende FFP3-maske. 

Men i dag skriver Sundhedsstyrelsen i deres vejledning for håndtering af COVID-19, at det samme personale kan nøjes med en kirurgisk maske. Ændringen i Sundhedstyrelsens vejledninger bekymrer ikke Christian Harsløf, direktør i KL:

Nu er det kirurgiske mundbind type to, Sundhedstyrelsen anbefaler til kommunalt personale. Det er vi sådan set meget trygge ved.

Christian Harsløf, direktør i KL

»Det fokus, der har været på FFP3-masker, der tror jeg bare man må sige, at der har verden ændret sig siden 2013. Nu er det kirurgiske mundbind type to, Sundhedstyrelsen anbefaler til kommunalt personale. Det er vi sådan set meget trygge ved.«

Christian Harsløf fortsætter:

»FFP3-masker er ‘the gold standard’ inden for masker. Det er klart, at i en situation, hvor der er rigeligt af dem, så kan man ud fra et livrem-og-seler-princip godt bruge dem. Men det andet (kirurgiske mundbind type to, red.) er jo rigeligt fint til langt de fleste situationer. Så vi har ikke nogen utryghed omkring det.«

Har KL tillid til de nuværende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der slår fast, at de kirurgiske mundbind beskytter frontpersonalet imod coronavirus?

»Ja, det har vi,« siger Christian Harsløf.

Regioner: Vi mangler ikke FFP3-masker 

Dagens Medicin ville gerne lave et mundtligt interview med formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V). Det har hun dog ikke ønsket. I stedet sender hun skriftlige svar gennem sine pressefolk.

I pandemiplanen for pandemisk influenza fra 2008 står der at “masker kan blive en mangelvare, når pandemien er en realitet”. I den tilsvarende fra 2013 står der, at der bør sikres at der er et lager af FFP3-masker til personalet. Er det Danske Regioners opfattelse at I i overensstemmelse med pandemiplanerne har sikret et tilstrækkeligt stort lager af FFP3-masker? 

»Ja,« svarer Stephanie Lose.

Hvis vi skulle have haft brugbare værnemidler til mange måneder i en situation, hvor forbruget er skruet voldsomt op, havde det været en meget stor økonomisk prioritering, der ville være gået fra driften og behandlingen af patienterne.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner 

Hun skriver videre: 

»Vi tager selvfølgelig beredskabsplanerne alvorligt. Men coronakrisen er ikke noget, vi har oplevet før. Hvis vi skulle have haft brugbare værnemidler til mange måneder i en situation, hvor forbruget er skruet voldsomt op, havde det været en meget stor økonomisk prioritering, der ville være gået fra driften og behandlingen af patienterne. I min egen region bruger vi f.eks. 50 gange flere FFP2- og FFP3-masker nu sammenlignet med samme tidspunkt sidste år,« og hun fortsætter:

»Derudover spiller andre vigtige faktorer ind: Masker har f.eks. typisk en holdbarhedsdato på fem år, inden de ikke længere kan bruges.«

Stephanie Lose forklarer, at alle regionernes medarbejdere har fået de værnemidler, som sundhedsstyrelsens retningslinjer foreskriver:

»Lige nu vi har knapt 660.000 FFP2- og FFP3-masker på lager, og alene det forventer vi vil kunne række til flere uger frem. Samtidig arbejder vi konstant på at skaffe flere masker hjem, og vi afsøger alle muligheder,« skriver hun.

Lagerbeholdningen af FFP3-masker har dog været presset. I Stephanie Loses egen region, Region Syddanmark, besluttede man at fjerne FFP3-maskerne fra ambulanceredderne i midten af marts måned. På det tidspunkt vejledte Sundhedsstyrelsen ellers de ansatte i det præhospitale beredskab til at bære FFP2 eller FFP3-maske ved de procedurer med højest smitterisiko, såkaldte aerosolproducerende procedurer. 

I stedet måtte redderne i Region Syddanmark bruge kirurgiske mundbind, skrev avisen Danmark. Efter sagen endte i medierne fik redderne ifølge avisen Danmark åndedrætsværnene tilbage. FFP3-maskerne blev dog nedgradere til FFP2-masker.

Hvad er udsigterne til, at regionerne når at få nye FFP2- og FFP3-masker hjem? 

»Det er ingen hemmelighed, at konkurrencen på det globale marked er hård, og det udfordrer os selvfølgelig. Men vi får hele tiden nye masker hjem, vores lagre er steget de seneste uger og vi arbejder i døgndrift på at få nye leverancer på plads – både gennem produktion her til lands og via leverancer fra udlandet,« skriver Stephanie Lose gennem sine pressefolk.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.