Har du KOL, er du vant til at skulle møde op på hospitalet til kontrol, men i fremtiden bør det være sådan, at patienten også kan holde øje med sin sygdom fra eget hjem.
Det er forhåbningen og formålet med Telma – en telemedicinsk it-løsning – som Københavns Kommune har været projektleder for på vegne af regioner, kommuner og it-leverandør.
Telma skal kunne downloades som en app. Ved hjælp af et par måleredskaber skal det være muligt at sende data såsom iltmålinger og blodtryk til app’en gennem Bluetooth. I den anden ende skal de relevante sundhedspersoner kunne tilgå den indsendte data.
Skal give mere tryghed
Hensigten med Telma er, at den vil reducere antallet af fysiske kontroller for nogle patienter, da sundhedspersonalet nemmere kan reagere i tide, hvis målingerne viser en negativ udvikling. Det skal være med til at give borgeren mere tryghed, lyder ambitionen.
Digitaliseringschef i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning, Rikke Saltoft Andersen, kalder det en »stor milepæl«:
»Det er i første omgang en stor gevinst for borgere med KOL, som vil få en tryggere og mere sammenhængende behandling, men flere andre patientgrupper kan på sigt også få glæde af løsningen,« siger hun i en pressemeddelelse.
Udvalgte borgere og klinikere har påbegyndt en testperiode i marts.