Derfor har vi lavet Kommune-Barometeret
Nyhedsbrevet Kommunal Sundhed er klar med et nyt KommuneBarometer, som bliver præsenteret på tirsdag til den store sundhedskonference ‘2 dage for sundhed’. Formålet er at skabe en konstruktiv debat, skriver chefredaktør Nicolai Döllner.

Derfor har vi lavet Kommune-Barometeret Der er masser af sundhedsdata i kommunerne – lad os hjælpe hinanden til at bruge dem.

Velkommen til det nye KommuneBarometer. Med dette værktøj vil nyhedsbrevet Kommunal Sundhed sætte gang i en debat om, hvad sundhed egentlig er, og om hvordan kommunerne kan blive bedre til at bruge data.

‘Kommunerne er uden tal’. Sådan lyder det ofte, når snakken falder på den kommunale sundhedsopgave – og intet kunne være mere forkert. Kommunerne har masser af tal på deres borger, men det kniber med at omsætte tallene.

Samtidig er kommunerne blevet en vigtig brik i det samlede sundhedsvæsenet. Stort set alle politikere på Christiansborg uanset partibogstav vil rykke sundhedsvæsenet væk fra hospitalet ud helt tæt på borgerne i deres vante rammer. 

Det kræver meget af kommunerne, og de har allerede påtaget sig en stor del af læsset med de mange, nye sundhedsopgaver. Men hvordan står det så til med sundheden derude?

Det forsøger vi at vise med det nye Kommune-Barometer, som bliver præsenteret på tirsdag til den store sundhedskonference ‘2 dage for sundhed’.

Der er 98 forskellige svar på, hvor det står til med kommunernes sundhed. For ingen kommuner er ens, og både befolkning og geografi varierer betragteligt. Ligeledes gør den økonomiske ballast og adgangen til sundhedstilbuddene.

Vi har samlet data vidt og bredt inden for 38 indikatorer inden for seks forskellige emner: Sundhed, uddannelse, økonomi, mad og ernæring, offentlig sikkerhed og sammenhængskraft. Dem har vi sat ind i en algoritme, der skyder en liste ud over sundhedstilstanden kommune for kommune.

Og hvad skal vi så bruge det til?

Formål er konstruktiv debat. At fremhæve de mange gode kommunale eksempler, så man kan lære af hinanden. For selvom vi kan kåre den sundeste kommune, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er ting, der kan blive bedre i samme kommune. Det er der i alle kommuner. Derfor skal Kommune-Barometeret give inspiration til at kigge over kommunegrænserne og se, hvilke knapper der kan skrues på for at løfte sundheden.

Og med dette kommer også diskussionen om nationale retningslinjer for kommunerne. Ligesom hospitalerne har det – og som Sundhedsstyrelsen har varslet vil komme. Hvordan griber det ind i det kommunale selvstyre? Hvordan kan det vendes til noget positivt.

Der er meget at diskutere. Heldigvis er udgangspunktet positivt: Kommunerne skal spille en større rolle for deres egne borgeres sundhed.

Jeg ser frem til en masse god debat, og jeg kan love, at vi næste år – når barometeret udkommer igen – vil inddrage endnu flere kommunale kræfter i at finde den bedst mulige formel.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.