Netværk for Selvmordsramte og Odense samarbejder om efterladte Uanset om man er ung eller gammel, er det smertefuldt at opleve et selvmord i familien. Ældre efterladte har dog ikke fået stor opmærksomhed tidligere, men det vil Odense Kommune nu gøre op med.

Ældre, der oplever et selvmord i den nærmeste familie, får sjældent adgang til den hjælp og støtte, der findes i de fleste kommuner. De ved nemlig ikke, hvor de skal spørge, og bryder sig måske ikke om at gøre opmærksom på sig selv.

Men i Odense Kommune skal det være anderledes i fremtiden. Kommunen har slået sig sammen med Netværket for Selvmordsramte for at opspore og hjælpe efterladte ældre efter selvmord.

»Selvmord er anno 2015 stadig et meget tabubelagt emne. Folk har svært ved at finde ud af, hvad de skal gøre og sige til de efterladte, og derfor er der mange, der slet ikke gør noget. Det skal vi have lavet om på helt generelt, men vi skal især være opmærksomme på de ældre efterladte, fordi de har det med at blive glemt og dermed ikke får den hjælp og støtte, der er så vigtig for at komme videre. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu sammen med NEFOS sætter fokus på denne målgruppe, og jeg håber, at brobygningen mellem vores ekspertiser kan hjælpe en overset gruppe af efterladte,« siger rådmand på ældre- og handicapområdet i Odense Kommune Brian Skov Nielsen i en pressemeddelelse. 

Samarbejdet mellem kommunen og organisationen kommer til at foregå sådan, at kommunens medarbejdere skal stå for opsporing i deres daglige kontakt med kommunens ældre borgere, og derefter skal Netværket for Selvmordsramte hjælpe med rådgivning og samtaler.

Ifølge faglig konsulent i netværket Elene Fleischer oplever cirka 800 ældre hvert år, at et familiemedlem forsvinder som følge af selvmord. Hun håber, at samarbejdet kan være med til at mindske antallet af ældre, der mistrives, fordi de bliver mærkede af et selvmord.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.