Til februar begynder de første sårbare unge på et skrivekursus i Herlev Kommune, der skal ses som et fællesskab i et kreativt, problemfrit rum centreret om mellemmenneskelige møder og kreativ udfoldelse.Foto: Colourbox

Nyt samarbejde skal motionere de sunde og raske sider af sårbare unge Familiehuset i Herlev Kommune indgår i nyt samarbejde med Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed om forløb for psykisk sårbare i alderen 16 til 32 år. Målet er at forhøje funktionsniveau og mindske selvstigma blandt de unge. Interventionen følges af forskere de næste tre år.

Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed har indgået et nyt samarbejde med Familiehuset i Herlev Kommune, som arbejder med psykisk sårbare unge og voksne. Det er unge, som er påvirket af eksempelvis ufrivillig social isolation, identitetskrise eller stigmatisering og oplevelse af afmagt. Sammen vil de to parter udvikle REWRITALIZE, et skriveforløb i kommunalt regi for borgere i alderen 16 til 32 år.

Vi skal ikke kun tale om det, der ikke fungerer, men også se ressourcerne og understøtte empowerment

Lene Margrethe Hellum, leder af Familiehuset

»Vi er problemorienterede i mødet med de unge – og det skal vi også være – men vi skal også motionere de sunde og raske sider af borgerne. Vi skal ikke kun tale om det, der ikke fungerer, men også se ressourcerne og understøtte empowerment. Vores børn og unge skal lykkes ude i samfundet – skole, uddannelse, arbejdsmarked, og vi skal sætte dem i nogle rammer og kontekster, der gør det muligt at lykkes,« siger Lene Margrethe Hellum, leder af Familiehuset.

Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed har siden 2017 arbejdet med at udvikle en kunstbaseret recovery-orienteret gruppeindsats med fokus på livskvalitet, agens og social inklusion. Interventionen har vist sig at have positiv effekt på recovery-faktorer som reduktion af ensomhed, øget håb, positiv identitetsfølelse, meningsfuldhed og empowerment for mennesker i psykiatrisk behandling.

Lene Margrethe Hellum peger på, at de unge i Familiehuset hovedsageligt mødes af behandlere med et individuelt afgrænset fokus, mens REWRITALIZE tilbyder et fællesskab i kreativt, problemfrit rum centreret om mellemmenneskelige møder og kreativ udfoldelse.

»REWRITALZE skal i Herlev ses som et supplement til unge i udsatte positioner og mistrivsel og er derfor en del af en indsats i Familiehuset eller distriktspsykiatrien med fokus på bl.a. meningsfuldhed og social inklusion. Med REWRITALZE vil vi give de unge en følelse af at være inkluderet i vores demokratiske samfund,« tilføjer Lene Margrethe Hellum.

Håber på reduktion af selvstigma og højere funktionsniveau

I januar begynder Familiehuset at finde de unge deltagere, og der foretages visitationssamtaler af medarbejdere fra Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed. Til februar begynder det første skriveforløb med en professionel forfatter og en terapeut.

Hvert møde er på tre timer, og da det ligger lige efter fyraften, får deltagerne også lidt at spise:

»I psykiatrien har det været vigtigt, at de føler sig en lille smule forkælet og har lyst til at komme. Så vi vil gerne skabe en hyggelig ramme. For nogle af vores unge vil en pizza være en dejlig afveksling fra cornflakes, og det er en måde at give omsorg og vise, at det er vigtigt, at de kommer,« siger Lene Margrethe Hellum.

Der er et stort menneskeligt og samfundsmæssigt potentiale i at investere i både forebyggelse og rehabilitering

Birgit Bundesen, leder af REWRITALIZE

Pengene til projektet kommer fra Det Obelske Familiefond, som har støttet et treårigt skaleringsprojekt med skrivegrupper under Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed. Forløbet i Herlev Kommune er en del af et større treårigt projekt, som også omfatter fire psykiatriske centre. Det følges af forskere fra Psykiatrisk Center Amager, som indsamler data fra alle grupperne.

Det kortsigtede mål er, at deltagerne har 80 pct. fremmøde og oplever forløbet som meningsskabende og lærerigt. Efter seks måneder er det håbet, at deltagerne bl.a. oplever forhøjet funktionsniveau, mere selvtillid, reduktion af selvstigma og tiltaget oplevelse af agens.

Understøtter sektorovergangene

Forskerne vil også foretage sundhedsøkonomiske beregninger af interventionen. Det fortæller Birgit Bundesen, der er stifter af Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed og leder af REWRITALIZE

»Flere og flere søger hjælp, og vi mangler sundhedsfagligt personale. En af de lavthængende frugter er at rekruttere andre faggrupper, og i REWRITALIZE får de professionelle kunstnere kompetencer til at lede forløbene sammen med en terapeut. Dermed får vi to behandlingstimer for én sundhedsfaglig time,« siger Birgit Bundesen.

Hun er overlæge ved Psykiatrisk Center Amager med speciale i yngre voksne med debuterende psykoser og optaget af sektorovergangene i sundhedsvæsenet:

»Som overlæge ved jeg, at der mangler broer mellem sektorerne. REWRITALIZE kan supplere og understøtte overgangene mellem hospital, kommune og civile tilbud, og det er vores håb, at tilbuddet kan blive udbredt til hele Danmark som forebyggende og rehabiliterende indsats. Der er et stort menneskeligt og samfundsmæssigt potentiale i at investere i både forebyggelse og rehabilitering,« siger Birgit Bundesen.

Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed har ventelister til sine forløb, og mange bliver så glade for grupperne, at de oplever det som et tab, når forløbet slutter. Derfor arbejder centret med at kunne tilbyde deltagerne hjælp til at fortsætte i forløb udenfor centrets regi efterfølgende.

For leder af Familiehuset i Herlev Kommune, Lene Margrethe Hellum, er det meget vigtigt, at der bliver lavet et stærkt organisatorisk setup. Derfor er Ungdommens Røde Kors og distriktspsykiatrien også blevet inviteret til at deltage.

Hun lægger også vægt på muligheden for kompetenceudvikling af medarbejdere. I løbet af projektet vil hendes medarbejdere sammen med kollegerne fra socialpsykiatrien, Ungdommens Røde Kors og medarbejderne fra Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed få mulighed for at deltage i kurser, så de siden kan fungere som facilitatorer og co-terapeuter på skriveforløbene.

På den måde kan interventionen fortsætte, når pengene fra Det Obelske Familiefond er brugt. Desuden vil den øge kendskabet til de andre parters indsatser og fagligheder og på den måde styrke samarbejdet på tværs af sektorerne.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.