Sundhedsborgmester: Vi mangler personale til at gennemføre regeringens reform
Det er bestemt skuffende, at man ikke tager sosu-udfordringen alvorligt. Det virker som om, at reformen er blevet lavet i hast og overhovedet ikke er gennemtænkt. Hvordan skal vi kunne løse de her ekstra opgaver, hvis vi ikke har hænder og ressourcer nok,« siger Sisse Marie Welling (SF), sundhedsborgmester i København.Foto: Philip Davali

Sundhedsborgmester: Vi mangler personale til at gennemføre regeringens reform I København Kommune er der ikke personale nok til at kunne implementere Lars Løkkes sundhedsreform. Sisse Marie Welling (SF) frygter, at det vil gå ud over kommunens svageste borgere.

Det gav et sug i maven i Københavns Kommune, da det med gårsdagens præsentation af regeringens sundhedsreform stod klart, at kommunerne i samarbejde med praktiserende læger skal løfte flere sundhedsopgaver, hvis udspillet bliver til virkelighed.

»Vi står lige før reformen i København i en situation, hvor vi mangler 20 læger. Størstedelen af tiden er der ikke åbent for at få en fast praktiserende læge i København, hvor vi må henvise til roterende dækning via regionen. Derudover er 57 af de 330 alment praktiserende læger i København i forvejen over pensionsalderen, og dem kan vi ikke forvente vil fortsætte for evigt. Det er i forvejen en tikkende bombe, og nu er der bare brug for endnu flere,« siger sundhedsborgmesteren i landets største kommune, Sisse Marie Welling (SF).

Regeringens plan for 100 nye ydernumre og 160 uddannelsespladser i 2019 og 2020 har ellers fået ros fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO), men på rådhuset i København er det øgede fokus på uddannelse en ringe trøst.

»Mange af de medarbejdere, som regeringen snakker om skal understøtte reformen, mangler vi simpelthen. De skal uddannes først, men det hjælper jo ikke nu. Vi mangler læger, sygeplejersker og sosu’er, og det er ikke om tre-seks år, at vi skal implementere reformen. Regeringen vil jo implementere den nu. Der bliver simpelthen flyttet for meget ansvar, uden at man har ressourcerne til det,« siger Sisse Marie Welling.

Regeringen vil ligeledes uddanne 2.000 flere sygeplejersker frem mod 2022, men uddannelse af den største faggruppe af sundhedsprofessionelle i kommunerne, social- og sundhedsassistenter- og medhjælpere, er ikke nævnt med et ord.

»Der er en kæmpe mangel, og det er bestemt skuffende, at man ikke tager sosu-udfordringen alvorligt. Det virker som om, at reformen er blevet lavet i hast og overhovedet ikke er gennemtænkt. Hvordan skal vi kunne løse de her ekstra opgaver, hvis vi ikke har hænder og ressourcer nok,« spørger sundhedsborgmesteren retorisk.

København er måske bedre stillet

Ifølge Sisse Marie Welling er det især de svageste patientgrupper, der risikere at komme i klemme med reformen, som den står nu.

»Jeg frygter, at patienterne bliver tabt i systemet simpelthen fordi, at de praktiserende læger ikke kan følge med. De ressourcestærke patienter er nemme nok at have med at gøre. Udfordringen består hos de svageste patienter, der skal have en hjælpende hånd for at komme til den praktiserende læge,« siger Sisse Marie Welling.

Kommunal Sundhed: Det siger du vel med tanke for kommunernes bedste, men er det ikke blot fordi, at med det tætte samarbejde, der er i udspillet lægges op til, så kan I i kommunen heller ikke løse jeres sundhedsopgaver, hvis almen praksis hægtes af?

»Det er korrekt, at hvis vi ikke har lægedækningen, så bliver det rigtig svært at behandle patienterne også i kommunalt regí. Nu har vi bl.a. Center for Diabetes, hvor vi allerede forsøger at hjælpe de svageste patienter. Så på det område er vi allerede rustet i København, omend vi endnu ikke kender omfanget af alle opgaverne. Men sådan et center findes jo ikke i alle kommuner. Fra kommunal hånd kan vi simpelthen frygte, at når man med ét omlægger så meget ansvar, så ender taberne med den her reform med at være patienterne, der ikke vil opleve et sammenhængende patientforløb. Og det vil være en skam, for det er dem, som reformen påstår at ville hjælpe,« siger Sisse Marie Welling.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.