KL-formand: Særlige pladser i psykiatrien hjælper ingen
»Vi er endt med en model, som ikke giver borgerne den hjælp, de reelt har brug for,« siger KL's formand Jacob Bundsgaard om de 150 særlige pladser, der den kommende tid vil blive lanceret rundt omkring i landet.Foto: Lars Henrik Mardahl

KL-formand: Særlige pladser i psykiatrien hjælper ingen Jacob Bundsgaard kritiserer psykiatriens 150 særlige pladser for at være dissonante med virkeligheden. »Vi er endt med en model, som ikke giver borgerne den hjælp, de reelt har brug for,« siger KL-formanden.

Regeringens 150 særlige pladser inden for psykiatrien, der som en ridder på den hvide hest blev sat i verden for at rage kastanjerne ud af den ild, der har raset på det psykiatriske område i længere tid, er ikke den optimale løsning. Sådan lyder tonerne fra Kommunernes Landsforenings (KL) formand, Jacob Bundsgaard (S).

»Vi er endt med en model, som ikke giver borgerne den hjælp, de reelt har brug for. Samtidig står vi med en stor regning i kommunerne for pladser, som vi ikke kan bruge – bl.a. fordi antallet af pladser ikke er afstemt med de lokale behov,« siger Jacob Bundsgaard til Kommunal Sundhed.

Model sikrer ikke tryghed

De særlige pladser blev lanceret af regeringen forrige år efter en række tragiske overfald på de ansatte. Men ifølge Jacob Bundsgaard så hjælper de nye 150 pladser fordelt over hele landet ikke på den problematik.

»Først og fremmest handler det jo om de medarbejdere og beboere, som er på de kommunale, regionale og private tilbud og som skal have en tryg hverdag. Det hjælper den nuværende model ikke til,« siger formanden for KL og nævner i samme åndedrag, at de hidtidige erfaringer viser, at selvom en del af pladserne allerede er blevet lanceret, så står de stadig tomme. Det er en regning, der hovedsageligt skal betales af kommunerne.

»Det handler jo også om, at det er en ganske stor udgift for kommunerne at have tomme pladser stående samtidig med, at vi generelt på området oplever, at flere har brug for vores hjælp. Her ville vi naturligvis meget hellere bruge pengene på indsatser, som virker,« siger Jacob Bundsgaard.

Elementer af tvang er ikke løsningen

Der har tidligere været snak om, hvorvidt kommunerne skulle kunne bruge elementer af tvang til at få borgere indlagt. Det er imidlertid ikke en løsning, som Jacob Bundsgaard hylder.

»Vi løser ikke problemerne med den nuværende model ved, at kommunerne kan tvangsindlægge borgerne. Det er der ikke hjemmel til, og det ser jeg ikke som en mulighed. Hvis borgerne skal kunne tvangsindlægges, skal pladserne omgøres til behandlingspsykiatriske pladser efter psykiatrilovens gældende bestemmelser, så vi respekterer borgernes rettigheder,« siger Jacob Bundsgaard.

Han mener at for at komme problemerne til livs, så skal økonomien på området gentænkes, og derudover at bl.a. regioner og kommuner sætter sig sammen og finder en fornuftig løsning.

»Vi mener, at der er behov for to ting: En klar økonomisk prioritering af hele psykiatriområdet. Både i regionerne og i kommunerne. Og så skal vi i fællesskab gentænke konstruktionen. I KL har vi ikke den forkromede løsning. Parterne på psykiatriområdet må sætte sig sammen og drøfte, hvordan vi på hele psykiatriområdet finder løsninger, der er bæredygtige, og som kan indfri intentionerne om at skabe bedre leve- og arbejdsvilkår på botilbud og forsorgshjem. For de særlige pladser gør det ikke,« siger Jacob Bundsgaard.

Overvældende interesse i Brønderslev

Ved Brønderslev Psykiatri åbner der 1. juni fire særlige pladser. Til disse fire pladser skal der ansættes 11 medarbejdere. Brønderslev Psykiatri har meldt ud, at der har været »et overvældende stort ansøgerfelt« hvor i alt 193 har søgt om de 11 pladser.

»Det er helt overvældende og en god start for de særlige sengepladser hos os. Vi glæder os nu til at sætte det helt rigtige hold og starte op med de første patienter til juni,« siger Eivind Grepperud, der er daglig leder af de særlige sengepladser, i en kommentar på regionens hjemmeside.

Skriv kommentar