Fagligt grundlag for regeringens udspil til en 10-årsplan for psykiatrien ventes klar efter sommer
COVID-19 har igen udskudt arbejdet med den kommende 10-årsplan for psykiatrien. Senest har sundhedsministeren i et svar til Folketinget slået fast, at den rapport, der skal udgøre det faglige grundlag for regeringens udspil, først forventes klar i andet halvår af 2021.Foto: Claus Bech

Fagligt grundlag for regeringens udspil til en 10-årsplan for psykiatrien ventes klar efter sommer Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen afleverer én samlet rapport med anbefalinger til psykiatrien i andet halvår af 2021. Rapporten skal udgøre det faglige grundlag for regeringens oplæg til en samlet psykiatriplan.

I andet halvår af 2021 ser der ud til at komme nyt om den længe ventede 10-årsplan for psykiatrien.

Her vil Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen aflevere én samlet rapport over status og udfordringer på psykiatriområdet samt deres anbefalinger til i hvilken rækkefølge udfordringerne skal løses, og hvordan de løses bedst. Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et svar til Folketingets sundhedsudvalg fra 8. februar.

Rapporten skal udgøre det faglige grundlag for regeringens udspil til en 10-årsplan, som efterfølgende skal forhandles på plads med Folketingets øvrige partier.

Dermed må psykiatrien og resten af sundhedsvæsenet igen væbne sig med tålmodighed i forhold til en samlet plan for området.

Mikkel Rasmussen , ledende overlæge og næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab, er en af dem, der venter spændt på regeringens udspil. Sammen med repræsentanter fra blandt andre KL, Danske Regioner, PLO og Dansk Psykolog Forening sidder han i en følgegruppe under Sundhedsstyrelsen, der skal afdække status og udfordringer i psykiatrien. Følgegruppen blev nedsat i juni 2020 af sundhedsministeren.

»Jeg kan godt se, at en plan nok tidligst er klar til næste år, så jeg er fanget i et dilemma. For selvfølgelig er jeg interesseret i, at det bliver gjort ordentligt, men jeg er også utålmodig efter at komme i gang. Psykiatrien står ikke stille, og der er lavthængende frugter, man kunne gå i gang med nu og her, imens vi venter på den langsigtede plan,« har Mikkel Rasmussen tidligere sagt.

Følgegruppens arbejde skulle oprindeligt være afsluttet 26. februar 2021, men som det ser ud lige nu, bliver det først til april. Derefter skal Sundhedsstyrelsen så komme med sine anbefalinger til regeringen, før en egentlig psykiatriplan kan tage form.

Socialdemokratiet gik i 2019 til valg på et ønske om en 10-årsplan for psykiatrien, og i finansloven for 2020 blev psykiatriplanen også nævnt. Det bliver så tidligst i andet halvår af 2021, at de politiske forhandlinger om en psykiatriplan begynder.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har i flere svar til Folketingets sundhedsudvalg skrevet, at arbejdet med den kommende 10-årsplan for psykiatrien desværre er blevet udskudt som følge af situationen med COVID-19.

Læs også:

Overlæge kalder til handling nu: Psykiatrien har brug for minimumsnormeringer

Debat: Hold øje med psykiatriplanen

44 organisationer er enige: Her skal psykiatrien løftes

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.