Fem kommuner har fået midler til forskningsprojekter i det nære sundhedsvæsen og ligeledes har fem kommuner fået penge til kvalitetsudviklingsprojekter.
Pengene kommer fra den pulje, som KL og Sundhedskartellet blev enige om at lave i forbindelse med overenskomstfornyelsen i 2018. Puljens formål er at bidrage til at støtte praksisnær forskning eller kvalitetsudviklingsprojekter i kommunerne, hvor de ansattes viden og kompetencer kan udvikle sig i samme takt som opgaverne.
»Vores medarbejdere spiller en nøglerolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen, og det er vigtigt med et konstant fokus på, at de rette kompetencer er tilstede, når opgaverne udvikler sig. Det giver kvalitetspuljen et væsentligt bidrag til,« siger Jette Skive (DF), formand for KL’s sundhedsudvalg, i en pressemeddelelse.
Projekterne har fokus på forebyggelses- og rehabiliteringsindsatser til borgere med kroniske sygdomme eller på at forebygge indlæggelser og genindlæggelser.
Se alle projekterne her:
Kvalitetsudviklingsprojekter
SAMKRO- Samskabelse af sygdomsmestring i den kommunale kronikerrehabilitering
Kommunerne Brønderslev, Hjørring og Læsø
Projektet skal videreudvikle en samtalemetode, der giver borgere med kronisk sygdom støtte til selv at træffe gode beslutninger om eget helbred.
Uddannelse for kvinder med afføringsinkontinens
Københavns Kommune
Et tværsektorielt gruppebaseret behandlingstilbud, hvor kvinder i et uddannelsesforløb vil få konkrete redskaber til at håndtere deres symptomer og opleve at bryde tabuet blandt andre i samme situation.
Træning for livet
Vejle Kommune
Målsætningen er at forbedre ældre over 65 år med et lårbensbrud funktionsniveau og livskvalitet, at reducere antallet af genindlæggelser, samt øge graden af oplevet patientinvolvering og tværsektorielt samarbejde.
Tidlig opsporing af synkebesvær, underernæring og dårlig mundhygiejne efter indlæggelse med lungebetændelse
Roskilde Kommune
Projektet skal undersøge, om en struktureret fremgangsmetode kan bruges til tidlig opsporing samt iværksættelse af relevante indsatser med henblik på at forebygge synkebesvær, uplanlagt vægttab og utilstrækkelig mundhygiejne.
Tværsektoriel udveksling af sygeplejersker
Vejle Kommune
Sygeplejersker skal systematisk udveksles mellem primær og sekundær sektor for at bidrage til kompetenceudvikling og et mere kvalificeret samarbejde med sigte på at skabe et bedre og mere sammenhængende forløb.
Forskningsprojekter
Gå Aldrig KOL
Frederikshavns Kommune
Optimering af gevinsten af KOL-rehabilitering gennem målrettet individuel ernæringsindsats for borgere med KOL, som deltager i rehabilitering i fem kommuner.
Gruppebaseret forløb til personer med kronisk sygdom
Rødovre Kommune
Projektet skal undersøge effekt, proces og omkostningseffektivitet af det generiske og gruppebaserede ADAPT, der er designet til at forbedre funktionsevne i hverdagen hos borgere med kronisk sygdom.
Min PROfil – systematisk brug af aktiv PRO
Ikast-Brande Kommune
Projektet har til formål at genere viden om, hvordan borgere med kronisk sygdom i kommunale forebyggelses- og rehabiliteringsindsatser aktiveres til at forvalte sundhed i hverdagslivet på bedst mulig måde.
Digital dokumentationspraksis i sammenhængende borgerforløb
Syddjurs Kommune
Projektet fokuserer på, hvordan dokumentationspraksis bidrager til sammenhæng i borgerforløb og at bidrage til evidensbaseret sundhedsfaglig praksis ved at kvalitetssikre de sundhedsprofessionelles brug af digital dokumentation i kommuner.
En bedre hverdag
Herning Kommune
Forskningsprojekt skal kigge på effekt, proces og økonomisk evaluering af ABLE-programmet, som er udviklet til at fremme ADL-evnen hos personer, der lever med kroniske tilstande.