Specialtandlæger er en mangelvare i Danmark, og det går ud over den kommunale tandpleje.
Det sætter DR spot på i flere historier.
I Holbæk Kommune henvendte bekymrede private tandlæger sig allerede for halvandet år side til borgmesteren og administrationen i kommunen, skriver DR.
De private tandlæger oplever en stigning i betændte tandbylder og ubehandlede huller, når den kommunale tandpleje har lukket.
Nogle af tandlægerne har derfor sendt et brev til Styrelsen for Patientsikkerhed, som har resulteret i et tilsynsbesøg i Holbæk.
Politikerne i kommunen afventer nu en rapport om besøget.
»Det er ikke meningen, at børn skal have ondt i tænderne. Nu er kritikken blevet rejst via de rigtige kanaler, nemlig gennem Styrelsen for Patientsikkerhed. Når jeg har rapporten derfra, så kan jeg bedre forholde mig til, hvad kritikken reelt lyder på, udtaler formand for socialudvalget,« Christina Hvass Hansen (S) til DR.
Opråb til ministeren
DR fortæller også om en presset kommunal tandpleje i Roskilde.
Her står hundredvis af børn på venteliste til specialtandlæge, men kommunen har ingen. Derfor har Venstre i byrådet henvendt sig til sundhedsminister Sophie Løhde (V). Partiet ønsker at få ændret den fritvalgsordning, der betyder, at forældre kan gå til en privat tandlæge, hvis de selv står for 35 pct. af regningen.
Men det er ikke noget, alle har mulighed for, og det er urimeligt, når kommunen ikke kan overholde sin behandlingsforpligtelse, mener lokalpolitikerne.
Partifællernes opråb preller dog af på ministeren.
»Kommunerne har allerede i dag mulighed for at indgå aftaler med praktiserende tandlæger og tandplejere, hvis de vurderer, at det er en fordel. Og det udvidede tandplejetilbud, hvor unge kan fortsætte i ordningen, indtil de fylder 22 år, indføres desuden gradvis frem mod udgangen af 2025, og der følger ekstra penge med til kommunerne,« skriver Sophie Løhde til DR.