Henrik Nyholm, praktiserende læge i Vildbjerg
Henrik Nyholm er praktiserende læge i Vildbjerg i Vestjylland og plejehjemslæge i den lille by Sørvad. Han er glad for den nye aftale mellem PLO og Danske Regioner, der sikrer, at praktiserende læger fremover kan mødes på video med landets plejehjem.Foto: Privat

Plejehjemslæge: Videoaftale mellem almen praksis og plejehjem har også en plads efter coronakrisen Ny aftale mellem PLO og Danske Regioner sikrer, at praktiserende læger fremover kan mødes på video med landets plejehjem. Det giver rigtig god mening, vurderer Henrik Nyholm, som er plejehjemslæge i byen Sørvad. »Det er dog vores store ansvar fortsat at møde fysisk op, når situationen kræver det,« understreger han.

Coronakrisen har for alvor sat skub i udbredelsen af videokonsultationer i almen praksis.

Ud er gledet de små pilotprojekter rundt om i landet, der i stedet er erstattet af nationale aftaler mellem sundhedsvæsenets store aktører.

Det gælder også på landets plejehjem, hvor Danske Regioner og PLO i midten af februar indgik en ny aftale om videokonsultationer mellem plejepersonale, beboere og praktiserende læger.

Og det giver rigtig god mening. Også på den anden side af coronakrisen, vurderer Henrik Nyholm, praktiserende læge i Vildbjerg i Vestjylland og plejehjemslæge i den lille by Sørvad.

»For de borgere, som ikke selv kan transportere sig hen til egen læge eller benytte Min Læge-appen, giver den her aftale en mulighed for at komme med på den digitale bølge,« siger Henrik Nyholm.

»Mange ældre patienter føler tryghed, når de kan se lægen. Samtidig bruger vi som læger meget tid på landevejene. Særligt i de områder af landet, hvor der er lægemangel, og afstandene er store. Derfor tror jeg også, at aftalen har en plads, når coronakrisen er ovre, og vi ikke længere udgør en smitterisiko for beboerne,« siger Henrik Nyholm.

Indflytningsbesøg og medicindosering

Henrik Nyholm vurderer, at aftalen desuden er hjulpet godt på vej af, at de fleste kommuner i dag har fået stablet velfungerende akutteams på benene og ansat dygtige sygeplejersker, som i mange situationer kan fungere som lægens hænder lokalt.

»Jeg forestiller mig, at aftalen eksempelvis kan bruges, når en ny borger flytter ind på et plejehjem, hvor man så får hilst på hinanden, og vi herefter gennemgår beboerens medicin og fremadrettede forløb,« siger Henrik Nyholm.

Samtidig sender aftalen dog også et stort ansvar over på skuldrene af landets praktiserende læger. Og det er vigtigt at være bevidst om, understreger han.

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at der i mange situationer ikke er noget, som kan erstatte et fysisk møde med patienten. Og i takt med at de her videoaftaler nu er kommet, så er det vores store ansvar som læger fortsat at møde fysisk op, når situationen kræver det. Derfor skal vi holde øje med aktiviteten i de her aftaler, så vi sikrer, at de bliver brugt på den rigtige måde.«

De første aktivitetstal er på trapperne

Indtil videre er det uklart, hvor mange praktiserende læger, der har taget aftalen til sig, samt i hvilket omfang.

Danske Regioner har endnu ikke modtaget de første aktivitetstal i ordningen, der ventes at lande senere på måneden.

Ifølge Lise Høyer, praktiserende læge og formand for PLO’s kommuneudvalg, er aftalen da også fortsat i sin vorden.

»Der har været lidt forskel på, hvor klar kommunerne er til at tage aftalen i brug, og aftalen er derfor stadig i sin vorden. Men i forhold til vores hverdag som praktiserende læger giver aftalen utrolig god mening, synes jeg. Forhåbentlig kan den samtidig styrke vores forhold til de ansatte ude i kommunerne,« siger Lise Høyer.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.