Carsten Obel
»Vores potentiale for at nytænke forebyggelse og behandling gennem sundhedsdata er enormt, hvis vi samarbejder med borgerne om at udvikle sikre og brugervenlige løsninger,« siger Carsten Obel, professor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.Foto: Joachim Rode

Nyt projekt vil gøre det nemmere for borgere at dele sundhedsdata Fire kommuner er involveret i forskningsprojekt, der skal give borgerne bedre kontrol med deres sundhedsdata, og derved hjælpe til at sikre effektive og sammenhængende patientforløb.

Bedre og simplere brug af sundhedsdata skal medvirke til at udvikle nye modeller for effektive, personlige og sammenhængende patientforløb. Det er målet for et nyt forskningsprojekt, som fire kommuner deltager.

Innovationsfonden har skudt 20 mio. kr. i projektet, der vil samle danskernes data fra det offentlige sundhedssystem og koble dem med data fra deres smartphones og andre mobile enheden. Ambitionen er at fremme mere personlige, sikre og sammenhængende behandlingsforløb i et samarbejde mellem patienter og sundhedspersonale.

Bag projektet, der har fået navnet HealthD360, står to forskere fra Aarhus Universitet – Carsten Obel, professor på Institut for Folkesundhed, og Kaj Grønbæk, professor og institutleder på Datalogisk Institut.

»Vores potentiale for at nytænke forebyggelse og behandling gennem sundhedsdata er enormt, hvis vi samarbejder med borgerne om at udvikle sikre og brugervenlige løsninger. Er vi ikke udfarende i projekter som dette, bliver det teknologigiganter som Google og Apple, der i fremtiden vil udvikle og tilbyde de bedste digitale sundhedsløsninger – og vel at mærke kun til dem, der har råd til at betale. Det kan på sigt føre til større ulighed i sundhed, siger Carsten Obel i en kommentar på Innovationsfondens hjemmeside.

Aarhus, Favrskov, Odder og Ringkøbing-Skjern kommuner er involveret i projektet, der i første omgang omfatter to pilotområder – mental sundhed og overvægt blandt børn og unge samt sårbehandling og sundhed hos ældre.

»Som kommune står vi overfor en række udfordringer, som kræver nye løsninger. En af dem er stigningen i antallet af børn og unge med dårlig mental trivsel. Vi har gode erfaringer med at samarbejde med universitetet om at bringe den nyeste viden ind i det konkrete, daglige arbejde fx i sundhedsplejen. Med det nye samarbejde håber vi at nå et skridt videre og sammen udvikle løsninger, f.eks. apps, der kan hjælpe barnet eller den unge i hverdagen, siger Kate Bøgh, direktør for Social og Sundhed, Favrskov Kommune, i en kommentar på Innovationsfondens hjemmeside.

Planen er, at HealthD360 skal koble eksisterende systemer sammen i en ny data- og samarbejdsinfrastruktur, der kan samle og analysere forskellige typer af data. Infrastrukturen skal understøtte en sikker håndtering af sundhedsdata og give borgerne mulighed for at vælge, hvilke data de vil dele med sundhedssystemet.

 

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.