Næstved tilbyder synstest i hjemmet Som led i et forskningsprojekt kan ældre borgere i Næstved Kommune få testet synet derhjemme. Kommunen og forskerne håber, at projektet kan føre til, at flere bevarer synet længere.

Nedsat syn følger med alderen, og derfor opsøger ældre borgere ikke altid hjælp, når de får sværere ved at se. Men der kan være andre årsager end alder, nedsat syn kan også skyldes en øjensygdom, hvor det er vigtigt at få behandlet sygdommen tidligt for at bevare synet længst muligt.

Derfor har Næstved Kommune indgået et samarbejde med Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital, som betyder, at kommunens ældre borgere nu kan få testet synet i hjemmet, skriver Sjællandske Nyheder.

Kommunen og forskerne håber, at projektet ’Uopdaget synstab’ vil betyde, at flere bevarer synet længere, fordi årsagerne til synstabet bliver opdaget og behandlet tidligere.

Op imod 200 borgere over 75 år, der modtager hjemmehjælp, vil få målt deres syn og blive spurgt til deres livskvalitet i relation til synet. Nedsat syn kan nemlig betyde, at de ældre ikke tør forlade hjemmet af frygt for at falde, isolerer sig og får brug for mere hjemmehjælp.

»En del af de borgere, der modtager hjemmehjælp, gør det blandt andet, fordi de ser dårligt. Hvis de ældre kan få hjælp til at bevare eller styrke synet, kan de sandsynligvis klare sig bedre i hverdagen, og det vil betyde meget for dem for eksempel selv at kunne tage ud at handle ind, læse etiketten på deres medicin eller læse avis. Det er ren win-win,« siger Una Jensen, vicedistriktschef, Center for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune til Sjællandske Nyheder.

Håber på øget livskvalitet

Synstestene kommer til at foregå næste år, hvor borgerne dels vil få målt synsstyrke, dels kontrastsyn. Hvis en borger får konstateret nedsat syn, og det ikke kan klares med briller, bliver borgeren henvist til Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital.

Med den målrettede opsporing og behandling håber kommunen og forskerne at styrke forebyggelsen af synstab og behandlingen af øjensygdomme og herigennem øge borgerens livskvalitet.

Projektet varer i tre år og omfatter foruden Næstved Kommune og Sjællands Universitetshospital også Profil Optik og partnere i Sverige og Norge. Det er støttet med over 11 millioner kroner fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, som har tildelt midlerne til det skandinaviske program Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.