Succes med demenshjemmebesøg bliver udbredt i Odense Kommune Odense Kommune har under coronakrisen lanceret et nyt demenstilbud i borgernes egne hjem. Tilbuddet er tilrettelagt efter individuelle ønsker og behov, og ordningen skal nu testes i et længere forsøg.

Da Danmark lukkede ned for et år siden, var Odense Kommune nødt til at lukke ‘Byhuset’, der er et aktivitetstilbud for mennesker med demens. Erstatningen udsprang af en corona-idé med hjemmebesøg til borgere med demens, og det er nu blevet til en længere forsøgsordning i Odense Kommune.

»Vi blev nødt til at tænke kreativt. For det første fordi borgerne havde krav på et demenstilbud, for det andet fordi vi som personale havde et fagligt ansvar i forhold til at vedligeholde borgernes funktionsniveau og livskvalitet. Derfor begyndte vi som noget helt nyt at tage på hjemmebesøg,« fortæller Martin Lyck Hansen, der er assisterende rehabiliteringsleder i Byhuset.

Demenshjemmebesøgene er individuelle aktiviteter tilpasset den enkelte og foregår typisk i eller omkring borgernes eget hjem. Det kan f.eks. være gåture i lokalområdet, kortspil, havearbejde eller kulturelle aktiviteter. Vigtigst er, at aktiviteterne giver mening for borgerne, vedligeholder deres funktionsniveau og øger livskvaliteten.

Hjemmebesøgene er gået så godt, at den midlertidige ordning nu er udvidet til et længere forsøg, der kører til sommeren 2023. I forsøget skal hjemmebesøgende videreudvikles og udbredes til de borgere med en demenssygdom, der er visiteret til et demenstilbud i Byhuset, men som af den ene eller anden årsag trives bedre med at få hjemmebesøg af Byhusets fagpersonale.

»Nogle trives rigtig godt i større forsamlinger, mens andre trives bedre i små grupper eller på tomandshånd, og sådan er det også for mennesker med en demenssygdom. Man kan også som følge af sin demenssygdom opleve, at ens behov ændrer sig, således at man går fra at have været tryg i Byhuset til at være mere tryg derhjemme. Muligheden for at tage på hjemmebesøg gør os i hvert fald i stand til at levere en differentieret demensindsats, så alle borgere oplever at få et tilbud, der passer til dem,« siger Martin Lyck Hansen.

Søren Windell (K), der er rådmand på ældre- og handicapområdet er stolt over medarbejdernes handlekraft.

»Vi ved, at livsglæde og livskvalitet er med til at holde os i gang som mennesker, og derfor glæder det mig utrolig meget, at denne nye måde at give demenstilbud på understøtter netop dette. Corona har været en rigtig hård omgang for specielt Odenses ældre og udsatte, og det har i den grad sat vores personale på prøve. Men i stedet for at gå i baglås er der blevet tænkt kreativt alle steder, herunder også i Byhuset, og det gør mig rigtig stolt at være rådmand for et område, der hele tiden rykker sig og tænker nyt,« siger Søren Windell i en pressemeddelelse.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.