Foto: Leif Tuxen

Ny bog om seniorlivet: Tal alderdommen op, og tal om den i tide Tal om alderdommen, før det er for sent. Det er et af budskaberne i en ny bog, der er skrevet af mor Anne Knudsen og søn Søren Valgreen Knudsen, der er henholdsvis psykolog og læge.

»Vi skal turde at tale om døden, og vi skal tage de vigtige samtaler langt tidligere.«

Sådan siger læge Søren Valgreen Knudsen om sin nye bog med titlen ‘Livet – det er livet værd’, som han har skrevet bogen sammen med sin mor Anne Knudsen, der er psykolog.

Bogens undertitel er ‘Samtaler om at være senior’, og både Søren Valgreen Knudsen og Anne Knudsen ved både fagligt og privat, hvor vigtigt det er at få taget samtalerne om de praktiske forhold i tide.

I sit tidligere arbejde som læge på akutafdelingen på Aalborg Universitetshospital, oplevede Søren Valgreen Knudsen, at der var mange pårørende, der ikke vidste noget om, hvad hans patienter ønskede.

Bogen er på mange måder også en hyldest til alderdommen

Søren Valgreen Knudsen, læge og forfatter

»Jeg stod rigtig ofte med meget syge patienter, som ikke altid var ved bevidsthed. Og i mange af tilfældene vidste de pårørende ikke, hvad patienten reelt ønskede, når det kom til hvor omfattende og indgribende en behandling, vi skulle sætte i gang for at redde patientens liv. Det har faktisk været en af motivationerne bag bogen,« forklarer Søren Valgreen Knudsen.

»Der skal være styr på behandlingstestamente, begravelse, arveforhold og andre vigtige forhold inden den ældre ikke længere kan tage stilling til den slags. På den måde kan den sidste tid handle om at agere støtte og sige farvel på den bedst mulige måde,« uddyber han.

Noget af det, som satte samtalerne i gang i familien Knudsen, var, at Anne Knudsens mor blev dement, før hun nåede at give sin livshistorie videre til sin datter.

»Både min mor, jeg selv og hele resten af familien er virkelig ærgerlige over, at vi ikke fik den livshistorie med. Der ligger en enorm stor værdi i sådan en, og vi har mærket på egen krop, hvor stor en ærgrelse, der kan være forbundet med, at livshistorien fra et nært familiemedlem går tabt,« siger Søren Valgreen Knudsen.

Også en bog til den sundhedsprofessionelle

Bogen henvender sig primært til folk i deres tredje alder og deres voksne børn, ægtefæller og andre pårørende.

Der er flere formål med bogen ifølge forfatteren selv. Et af dem er at give seniorerne flere redskaber. Det handler både om at tage de svære samtaler i tide, men også at forstå, hvordan man selv bedst navigerer i seniorlivet ud fra de værdier, man er rundet af og den enkeltes personlighed og præferencer.

De svære samtaler om livets afslutning foregår allerede mellem de sundhedsprofessionelle og de ældre borgere i mange af landets kommuner. Fordi bogen giver konkrete værktøjer til at blive en bedre samtalepartner for de sundhedsprofessionelle, er det også en bog, som de sundhedsprofessionelle, der arbejder med ældre, vil få noget ud af at læse, mener Søren Valgreen Knudsen.

»Selvom det ikke er en fagbog med deciderede opskrifter på, hvordan man bør arbejde med ældre borgere og patienter, så er det stadig en bog, der er fyldt med den viden, vi tager med os fra vores fagligheder som psykolog og læge.«

Hyldest til alderdommen

Netop det, at forfatternes fagligheder er nogle, der relaterer sig til det fysiske og psykiske helbred, har de kunnet bruge i arbejdet med bogen.

»I bogen er der både konkrete samtaleværktøjer, refleksionsspørgsmål og sundhedsråd, som vi har udfærdiget på baggrund af vores fagligheder, og som man vil kunne bruge som rettesnor i arbejdet med at holde den ældre rask og rørig. Men ellers bærer bogen også præg af, at vi har gjort os umage med at teste, hvad der har virket for vores egen familie i håb om, at det også har en bred appel,« siger Søren Valgreen Knudsen.

For Søren Valgreen Knudsen skal bogen også være med til at vise en central pointe om, at den tredje alder, hvor man stadig er frisk, mobil og i mentalt overskud, faktisk er en langt bedre tid, end man skulle tro.

»Bogen er på mange måder også en hyldest til alderdommen. Når man dykker ned i data, kan man se, at alderdommen faktisk er rigtig god for rigtig mange mennesker. Den pointe mangler i den offentlige samtale, og den pointe har vi som samfund en forpligtelse til at huske, når vi taler om de ældre.«

Anne Knudsen og Søren Valgreen Knudsen, ‘Livet det er livet værd – Samtaler om at være senior’, Kristeligt Dagblads Forlag, 300 sider.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.