Danske Regioner får ny formand.
Det står fast, efter at Anders Kühnau, regionsrådsformand i Midtjylland, har kunnet mønstre et flertal bag sig i Danske Regioners bestyrelse.
Det betyder samtidig et farvel til den siddende formand Stephanie Lose (V), der også havde meldt sit kandidatur.
Friis Bach igen afgørende
Ligesom ved valget i 2017 kunne de radikales Karin Friis Bach igen indtage rollen som kongemager.
Vælgernes stemmer betød nemlig, at både Venstre og Konservative på den ene side og Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten på den anden side hver især kunne samle otte mandater. Derfor blev Radikale Venstres enlige mandat afgørende for, at enten rød eller blå blok kunne tælle til ni og dermed sikre flertal i regionernes 17 mand store bestyrelse.
Og her valgte Karin Friis Bach altså at lægge sine æg i Kühnaus kurv.
Anders Kühnau meddelte først i går på Twitter, at han var Socialdemokratiets kandidat til posten som formand for Danske Regioner. Og kort efter kunne han så gå fra at være kandidat til at have et flertal bag sig.
»Jeg er rigtig glad for den opbakning, der er fra Radikale, og vi har det flertal, der nu igen muliggør, at vi sætter os på formandsposten i Danske Regioner,« siger Anders Kühnau til Sundhedsmonitor.
Belønnet med formandspost
Karin Friis Bach oplyser desuden til flere medier, at Radikale Venstre har fået tilbudt posten som formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Den post har Karin Friis Bach selv siddet på i den indeværende valgperiode.
»Det er den største post, og det giver os en mulighed for fortsat at kunne sætte aftryk på nationalt plan, og det er rigtig dejligt at kunne blive ved med det,« siger Karin Friis Bach til TV2.
Om Karin Friis Bach selv ender med at blive de radikales formand for Sundhedsudvalget vides endnu ikke.
Anders Kühnau har siddet i regionsrådet i Midtjylland siden regionernes etablering i 2007. Ved valget i 2017 blev han valgt som regionsrådsformand og overtog posten efter partifællen Bent Hansen.
I Region Midtjylland plejer der at være tæt løb mellem Socialdemokratiet og Venstre, hvor 15.000 stemmer adskilte partierne ved valget i 2017. Begge partier er denne gang gået tilbage, mens de konservative er stormet frem fra ét til seks mandater i regionsrådet.
Konstitueringsaftalen kom på plads, og Anders Kühnau kunne med 28 mandater bag sig med støtte fra Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Kristendemokraterne, Psykiatri-Listen og Enhedslisten indgå en konstitueringsaftale med sig selv som formand for regionen.
Flot valg til Lose
Stephanie Lose (V) var første regionsformand, som kunne prale af et genvalg. I Region Syddanmark gik Venstre frem med tre mandater i regionsrådet og sidder dermed på 17 af 41 mandater.
Hun har selv fået hele 147.485 personlige stemmer, hvilket næsten svarer til, at hver fjerde gyldige kryds i Syddanmark er sat ud for hende. Hun slår Bent Hansens hidtidige rekord, da han fik 104.064 personlige stemmer i 2013.
Ifølge Fyens.dk kaldte Stephanie Lose alle partier til forhandling kl. 2.06 på valgnatten, og kl. 2.36 kom forhandlerne tilbage i regionsrådssalen og bekendtgjorde en bred konstitueringsaftale mellem alle partier.
»Vi har indgået en bred konstitueringsaftale, som alle valgte partier står bag. Det er jeg glad for. Der har været en stor lyst til at deltage i et bredt samarbejde,« sagde Stephanie Lose til Fyens.dk.
Nordjysk magtskifte
I Nordjylland kunne Ulla Astman (S), der ellers har siddet tungt på formandsposten siden 2007, lidt overraskende ikke samle et flertal bag sig. Venstre og Konservative har tilsammen fået 21 mandater ud af 41 i regionen, og dermed tipper balancen med et mandat i borgerligt favør. Den tidligere rådmand for sundhed i Aalborg Kommune Mads Duedahl (V) bliver dermed ny regionsrådsformand i Nordjylland.
»Det er helt fantastisk, jeg kan næsten ikke tro det. Det var en sejr, vi havde håbet på – og det er historisk efter så mange år med Socialdemokratiet ved bordenden,« siger Mads Duedahl til TV2 Nord.
Genvalg til Heino Knudsen
Valget i Region Sjælland var på forhånd spået til at blive tæt og spændende, og det endte da også som lidt af en gyser, hvor det lykkedes den socialdemokratiske Heino Knudsen at genvinde formandsposten. Det er første gang i Region Sjælland, at en regionsformand bliver genvalgt.
Ifølge TV2 Øst har der været lange forhandlinger i Region Sjælland, hvor Heino Knudsen til sidst med hjælp fra Radikale Venstre stod med et flertal på 22 mandater. I alle fem regionsråd er der 41 pladser.
»Jeg gik jo til valg på, at vi i Socialdemokratiet gerne ville fortsætte med et flertal bag os og med mig på formandsposten. Jeg tror også, at det er godt for Region Sjælland. Region Sjælland er udfordret på mange parametre. Vi har nogle særlige udfordringer, som vi ikke ser i andre regioner, og derfor tror jeg også på, at den kontinuitet, vi nu kan skabe ved at fortsætte, er rigtig god for regionen,« siger den genvalgte sjællandske regionsformand til TV2 Øst.
Konservative størst i hovedstaden
I Region Hovedstaden var Lars Gaardhøj (S) på jagt efter at vinde posten som regionsrådsformand, efter at han i sommer overtog stafetten fra den hidtidige socialdemokratiske formand, Sophie Hæstorp Andersen, som nu er valgt som overborgmester i Københavns Kommune.
Lars Gaardhøj blev valgt som formand, men lidt overraskende sidder Socialdemokratiet ikke fremover på fleste mandater i regionsrådet. Det Konservative Folkeparti har generelt haft et flot kommunal- og regionsvalg, og det gælder også i hovedstaden, hvor partiet har fordoblet sine pladser i regionsrådet fra fem til ti. Med Socialdemokratiets tilbagegang med fire mandater, betyder det, at De Konservative nu er det største parti i Region Hovedstaden.
På vangnatten valgte samtlige otte partier at konstituere sig med Lars Gaardhøj som formand for regionsrådet.
»Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at samle et bredt flertal i regionsrådet, og at Socialdemokratiet blev det største parti blandt vælgerne. Når de røde og blå partier arbejder sammen, kan vi finde de bedste og mest holdbare løsninger for borgerne. Den brede aftale giver os et godt afsæt for at få et endnu bedre og mere lige sundhedsvæsen, opprioritere psykiatrien og sætte endnu mere fart på den grønne omstilling. Jeg er glad for dét, vi er kommet frem til, og nu glæder jeg mig til at komme i gang med arbejdet,« siger Lars Gaardhøj i en pressemeddelelse.