Beslutningen om, at det ikke er alle voksne med type 1-diabetes, der kan få tilbuddet om flash glukosemålere, beror på faglige og økonomiske hensyn, forklarer formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg Karin Friis Bach (RV).Foto: Per Gudman

Voksne diabetikere kan nu få udleveret flash glukosemålere Danske Regioner anbefaler i nye retningslinjer, at voksne med dårligt reguleret diabetes skal tilbydes en flash glukosemåler. Borgere ender stadig som sorteper, lyder kritikken fra KL.

Alle voksne med dårligt reguleret type 1-diabetes skal nu tilbydes en flash glukosemåler af regionerne. Det vil gøre det nemmere for diabetikere at måle og holde øje med deres blodsukker.

Det anbefaler Danske Regioner i et sæt nye retningslinjer. Tidligere var det kun børn og unge med type 1-diabetes, der kunne få udleveret en flash glukosemåler.

Det er glædeligt, mener Rigmor Lond, der er konsulent i Kommunernes Landsforening (KL), men det løser ikke problemet ude i kommunerne.

»Det er dejligt, at flere borgere nu kan få udleveret glukosemålere, men det løser ikke problematikken ude i kommunerne om, hvornår noget er et regionalt behandlingsredskab eller et hjælpemiddel, der kan bevilliges af kommunerne,« siger hun.

De nye anbefalinger omfatter udover voksne over 19 år med dårligt reguleret, insulinkrævende diabetes også borgere med eksempelvis stikkeangst eller et handicap, der besværliggør processen, hvor man skal stikkes i fingeren.

Anbefalingerne er udarbejdet af en arbejdsgruppe fra Det Nationale Diabetesnetværk, som hører under Danske Regioner og består bl.a. af kommunale sundhedsdirektører, læger fra hver region og en repræsentant fra Diabetesforeningen.

KL: Giv os klare retningslinjer

Det er hospitalerne under regionerne, der udleverer behandlingsredskaber, hvorimod det er kommunerne, der står for at udlevere hjælpemidler. Det er derfor centralt, hvilken kasse flash glukosemålere hører til, forklarer Rigmor Lond.

Hun peger på, at borgere med diabetes stadig vil havne mellem to stole, hvis de ikke opfylder kravene for at få tilbuddet hos regionerne.

»Borgerne bliver sorteper, fordi de ender i en gråzone mellem kommunerne og regionerne, og det er virkelig ærgerligt,« siger hun og tilføjer, at kommunerne tilbyder borgere finger-prik-tests i stedet for flash glukosemålere.

Derudover er det også borgere, som har brug for sonderemedier eller vægtprodukter som kugle- eller kædedyner, der havner i kampen mellem kommunerne og regionerne, forklarer Rigmor Lond.

KL efterspørger derfor mere klare regler på området fra Sundheds- og Socialministeriet. Rigmor Lond kalder den gamle vejledning på området – et afgrænsningscirkulær – for »forældet«.

»Vi har i årevis efterspurgt tydeligere regler på området, hvor vi ønsker, at den nuværende vejledning på området, ændres, så det tydeliggøres, hvor hvilke ting hører til,« siger hun.

Forskelsbehandling fortsætter

I Diabetesforeningen bliver de nye anbefalinger modtaget med en vis ærgrelse. Foreningens sekretariatschef Ane Eggert er glad for, at flere nu får tilbuddet, men mener ikke, at det er en tilfredsstillende løsning.

»Vi har stadig en kassetænkningsproblematik, når nogle patienter ikke kan få tilbuddet fra regionen og bliver sendt tilbage til kommunen, som heller ikke vil bevilge det,« siger hun.

Samtidig peger Ane Eggert på, at det er forskelsbehandling af borgere med diabetes, når Danske Regioner ikke tilbyder alle diabetikere at få udleveret en flash glukosemåler.

Læs også: Diabetesforening forventer afklaring af glukosemålere med sundhedsreformen

Det betyder, at flere af Diabetesforeningens medlemmer af egen lomme køber en flash glukosemåler i udlandet, da de ikke er udgivet på det danske marked. Og det er problematisk, mener Ane Eggert.

»Som udgangspunkt skal alle patienter have det tilbudt fra det danske sundhedsvæsen, men så længe det ikke kan lade sig gøre, kæmper vi for at få sensorerne frigivet på det danske marked. Det er fuldstændig galimatias, at patienter selv skal købe og få tilsendt sensorerne fra udlandet,« siger hun.

Undervejs et stykke tid

Beslutningen om, at det ikke er alle voksne med type 1-diabetes, der kan få tilbuddet, beror på faglige og økonomiske hensyn. Det forklarer formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg Karin Friis Bach (RV).

»Det er en dyr behandling, og der er ikke evidens for, at det er bedre behandling på lang sigt i forhold til den konventionelle behandling. Derfor er det mange penge at bruge, som man ville kunne bruge mange andre steder,« siger hun.

Anbefalingerne træder i kraft i andet halvår af 2019, hvis alle fem regioner vedtager dem. Region Nordjylland har netop vedtaget at indføre anbefalingerne, mens de resterende regioner ikke har drøftet det endnu.

De nye retningslinjer vil koste 49 mio. kr. på landsplan i 2020, hvilket er beregnet til en merudgift på mellem 21 og 37 mio. kr. for regionerne. Hvis alle voksne insulinkrævende diabetikere skulle have tilbuddet om flash glukosemålere ville merudgiften være ca. 140 mio. kr.

Alle børn og unge med type 1-diabetes kan også få en flash glukosemåler udleveret. Det besluttede Danske Regioner i 2018.

Læs mere: Længe ventet diabetes-afgørelse skaber ingen klarhed

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.