Ulla Astman
Med de telemedicinske tilbud går Danmark forrest i kampen om at forbedre og gentænke vores sundhedsvæsen. Det er både til gavn for patienterne, sundhedspersonalet og samfundsøkonomien, siger Ulla Astman.

Telemedicin skal hjælpe KOL-patienter Kommuner og regioner har søsat million-udbud, der skal hjælpe 10.000 patienter med KOL.

En landsdækkende telemedicinsk løsning, som kommuner og regioner netop har sendt i udbud, skal hjælpe KOL-patienter i hele landet. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

»Vi er stolte af, at de fem regioner og 98 kommuner samarbejder om en fælles løsning til gavn for patienterne. Det sker på tværs af sektorer og med det formål at give mere sammenhæng i behandlingen,« siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg og formand for Region Nordjylland.

Netop den nordjyske region har kørt et pilotprojekt med telemedicin til KOL-patienter, som har givet så gode erfaringer, at projektet nu rulles ud i hele landet.

Omkring 50.000 danskere lider af svær KOL, hvilket hvert år kaster 25.000 indlæggelser af sig, som typisk varer 3-10 dage hver.

Erfaringer fra Nordjylland viser imidlertid, at telemedicin kan fjerne behov for en del af disse bekostelige og besværlige indlæggelser. Det telemedicinske projekt her indebærer, at de berørte KOL-patienter får udleveret en vægt, en blodtryks- og iltmåler og en tabletcomputer. Patienterne kan gennemføre målinger derhjemme, når det passer dem og resultaterne overføres automatisk, så en sygeplejerske kan reagere på målingerne, hvis de peger den forkerte vej.

I Nordjylland har projektet medført ni pct. færre indlæggelser, fremgår det ifølge Danske Regioner af et nyt phd.-projekt, ligesom indlæggelserne bliver kortere. Samtidig føler 62 pct. af patienterne, at de fik mere kontrol med deres sygdom, ligesom tre ud af fire af de deltagende oplever større tryghed, fordi deres symptomer bliver fulgt tættere og de hurtigt får hjælp, når der er behov for det

»Konklusionen er, at der er store fordele ved den nye metode, og er vi glade for nu at kunne rulle initiativet ud i hele landet til gavn for de mange patienter, der lider alvorligt af KOL,« siger Ulla Astman om projektet, som foreløbigt skal kunne hjælpe 10.000 KOL-patienter i hele landet.

Der findes allerede telemedicinske tilbud til blandt andre diabetikere, gravide og lettere deprimerede patienter i visse dele af landet, og håbet er, at fremgangsmåden på sigt kan bredes til flere og flere områder.

»Det er positivt, at vi tænker på nye måder, når vi behandler patienterne. Med de telemedicinske tilbud går Danmark forrest i kampen om at forbedre og gentænke vores sundhedsvæsen. Det er både til gavn for patienterne, sundhedspersonalet og samfundsøkonomien,« siger Ulla Astman.

Skriv kommentar