Problemer med at tiltrække nok praktiserende læger på Mors og i Hjørring skal løses med alternative praksismodeller.
Det er konklusionen på et møde i Region Nordjyllands Forretningsudvalg, hvor et politisk flertal har vedtaget at sende en ansøgning til Sundheds- og Ældreministeriet med ønsket om at etablere to nye praksisklinikker, der skal indgå i et tæt samarbejde med både hospital og kommune.
Sådan lyder det fra Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland.
»Jeg ser klart en fordel i at kunne dele nogle medarbejdere på nye måder, så man for eksempel kan tilgodese nogle af de yngre lægers ønske om at være i et stort fagligt miljø og samtidig have patientkontakt. Samtidig vil man kunne imødekomme, at de måske gerne vil arbejde mere fleksibelt. Det et er nogle af de muligheder, vi skal kigge mere på. Men hvordan vi konkret konstruerer det er for tidligt at sige,« siger hun.
V vil nøjes med Mors
I Hjørring har regionen ad tre omgange måttet etablere midlertidige regionsdrevne klinikker, mens man i Morsø har været nødsaget til at finde alternative løsninger til lægedækningen for fire ud af ti ydernumre. Og den kritiske lægedækningssituation kræver, at man tænker nyt i forhold til sundhedspersonalets opgavedeling, forklarer Ulla Astman.
»Allerede i dag er mange patienter vant til primært at se sygeplejersken, blandt andet i den store praksis på Mors. De ser kun lægen ved for eksempel justering af medicin. Jeg forestiller mig, man sagtens kan fastholde, at sygeplejerskerne varetager en rigtig stor del af kontrolfunktionen i forhold til særligt de kroniske patienter,« siger hun og peger på større inddragelse af for eksempel fysioterapeuter som et andet oplagt tiltag.
Selvom et flertal i Forretningsudvalget bakker op om ideen, er ikke alle udvalgsmedlemmerne lige begejstrede.
Således stemte Konservative imod forsøget i Øster Jølby på Mors, mens både Konservative og Venstre er imod etableringen af en ny praksisløsning i Hjørring. Anny Winther sidder i Region Nordjyllands Forretningsudvalg for Venstre, og hun mener kun, at de alternative praksisformer skal bruges, der hvor det er strengt nødvendigt. Og det er det i et øsamfund som på Mors, mens der i en stor by som Hjørring stadig er mulighed for at se på andre løsninger, lyder det.
»I Venstre tror vi, at der er mange læger, der gerne vil være ansatte, også i den kommende generation. Og så tror vi til gengæld, at nogen gerne vil have arbejdsgiverrollen og er interesserede i at købe et ekstra ydernummer i for eksempel en anden by og være den, der driver og er ansvarlig for klinikken,« siger hun med henvisning til Folketingsaftalen om lægedækning fra februar, der netop tillader læger at opkøbe flere praksis.
Nødvendigt tiltag
Men regionen har ikke oplevet nogen stor interesse fra praktiserende læger, der ønsker flere ydernumre, understreger Ulla Astman. Hun mener derfor, at det er urealistisk at tro, at dækningsproblemet kan løses alene ved at satse på, at enkelte praksislæger har lyst til at drive flere klinikker.
»Det, synes jeg, er lidt ønsketænkning, for de muligheder er der jo allerede i dag, og vi har alligevel nu for tredje gang måttet åbne en regionsklinik,« siger hun.
Der vil blive truffet en endelig beslutning om ansøgningen til ministeriet på et møde i Regionsrådet den 25. april efter Forretningsudvalgets indstilling. Efter planen skal forsøgene med de to praksisklinikker løbe i op til seks år, og Ulla Astman regner med, at regionen vil få en godkendelse fra ministeriet.