Forfattere: Kommuner kan få rigtig meget ud af lokal lobbyisme

Forfattere: Kommuner kan få rigtig meget ud af lokal lobbyisme Ny bog sætter fokus på, hvordan kommuner kan få gavn af lokal lobbyisme, der er et overset område. Kommunerne vil egentligt godt, men de skal åbne mere op for samarbejdet.

Kommunerne er blevet overset fuldstændigt i forhold til lobbyarbejdet. Det mener forfatterne Marie Scott Poulsen og Maria Steno, der er rådgivere i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, og som i bogen ’Lokal Lobbyisme’ kommer med eksempler på, hvordan man skaber de bedste samarbejder mellem kommuner og erhvervsliv, borgere eller faglige organisationer.

Lokal Lobbyisme er en grundbog, der giver en definition og analyse af lokal lobbyisme i Danmark. Hele udgangspunktet for bogen har været, at området er meget underbelyst.

»Alle de kommunalpolitikere, vi har talt med, siger, at de gerne vil skabe mere samarbejde med folk uden for kommunen, for det er ikke altid selv i kommunen, at de kender de bedste løsninger

Marie Scott Poulsen

Der bliver lavet en del lobby-litteratur om politikken på Christiansborg. Interessen overfor kommunerne findes slet ikke i sammen grad, selvom omkring 40 pct. af den offentlige økonomi bliver anvendt i den kommunale sektor. Også på sundhedsområdet er der mange beslutninger, der bliver taget i kommunerne,« siger Marie Scott Poulsen.

De to forfattere opdagede, at der ikke fandtes et diagram over, hvordan den kommunale beslutningsproces er. Det har de nu lavet, og de mener, at der er mange gevinster at hente i at skabe samarbejde mellem kommuner og og folk udefra.

»Alle de kommunalpolitikere, vi har talt med, siger, at de gerne vil skabe mere samarbejde med folk uden for kommunen, for det er ikke altid selv i kommunen, at de kender de bedste løsninger. Det kan være godt med et blik udefra,« forklarer Marie Scott Poulsen.

Ergoterepeutforeningen fik foden ind

I bogen er det et eksempel, hvor lokal lobbyisme er lykkedes i høj grad. Det er et eksempel fra Fredericia Kommune, hvor Ergoterapeutforeningen kom til at spille en hovedrolle i et samskabelsesprojekt i Fredericia, i 2008 med projektet »Længst muligt i eget liv«. Man ville i kommunen gerne ændre ældreplejen, og det ville man forsøge gennem et projekt, hvor de ældre skulle kunne klare sig selv i længere selv, så de ikke behøver den kommunale hjemmepleje.

Tdiligere formand for Ergoterapeuterforeningen, Gunner Gamborg, får ros i bogen for sin måde at få indflydelse på.

 

Ergoterapeutforeningen arbejdede med og ikke imod udviklingen. Selvom ideen ikke kom fra foreningen, overholdt de et vigtigt element i lokal lobbyisme: De holdt sig inde i forhandlingerne, står der i bogen. Foreningen talte sig ind i og ikke ud af dagsordenen og kom med konstruktive løsninger.

»Vi inviterede den daværende formand for Ergoterapeuterne, Gunner Gamborg, med fra begyndelsen. Han sagde: Vi vil gerne være med til at ændre den måde, vi arbejder med ældreområdet på, og han bidrog med konstruktive forslag. Han kunne forklare, hvordan man skulle arbejde med ændret faglighed i stedet for at fokusere på tab og mangler for medlemmerne, og han fik i virkeligheden fremtidssikret sit fag. Han blev inviteret ind i forhandlingerne og viste sig at være en fantastisk vigtig og konstruktiv samarbejdspartner,« siger Helene Bækmark i bogen. Helene Bækmark er nuværende kommunaldirektør i Fåborg-Midtfyn Kommune, men var under samarbejdet direktør for pleje, sundhed og arbejdsmarked i Fredericia Kommune.

Kommunerne skal åbne mere op

Marie Scott Pedersen tror, at en af grundene til, at lokal lobbyisme ikke har været et særligt attraktivt område at begive sig ind på, er, at kommunerne er ret komplekse for folk ude fra. Det er lettere med Christiansborg, hvor der er et sted, man kan prøve at søge indflydelse. I kommunerne er der 98 forskellige tilgange, og en socialdemokrat i Rødovre har måske ikke samme syn på sundhedsområdet som en partifælle i Hjørring. Og kommunerne skal måske også være mere bevidste om, at de kan være svære at lave løsninger sammen med, mener Marie Scott Poulsen.

»Mange kommuner siger, at de fører en åben dør politik. Men de bliver desværre stadig oplevet som lukkede, vanskelig og bureaukratiske at komme ind på. Hele bogen er lavet til at give indsigt i, hvad der sker oppe på kommunen, så man lettere kan komme med løsningsforslag og påvirke den kommunalpolitiske dagsorden. Jeg håber, at organisationer, erhvervsliv og civilsamfund får større lyst til at være med til at skabe løsninger sammen med kommunerne.«

Skriv kommentar