Jan Præstholm, direktør for Børn og Skole, Pleje og Omsorg i Tønder Kommune, overvejer at oprette et vikarkorps, som kan træde i stedet for karantæneramte ansatte.

Corona: Kommune overvejer vikarkorps for at være på forkant Et stort antal ansatte og hyppig kontakt med den ældre befolkningsgruppe stiller i øjeblikket store krav til kommunernes corona-bekæmpelse. I Tønder overvejer kommunen at oprette et vikarkorps for at være på forkant med udviklingen.

Coronavirussen COVID-19 fortsætter med at sprede sig i Danmark og antallet af personer i karantæne er nu oppe på 875.

Det stiller store krav til landets kommuner, der både har mange potentielle smittebærer i form af ansatte – og er i hyppig kontakt med den ældre befolkningsgruppe, som rammes særligt hårdt af sygdommen. 

»Vi prøver at følge anbefalingerne så godt, vi kan i vores kommune. Jeg kan dog godt mærke, at antallet af tvivlsspørgsmål stiger i øjeblikket. Der er mange gråzoner i forhold til smitterisiko, og så sent som i går tog vi kontakt til Sundhedsstyrelsen for at få råd i nogle konkrete situationer,« siger Jan Præstholm, leder af sundhedsberedskabet i Tønder Kommune og direktør for Børn og Skole, Pleje og Omsorg.

Overvejer at oprette vikarkorps

Indtil videre har Tønder Kommune haft tre medarbejdere i corona-karantæne. Et fravær der ikke kan mærkes mere end det daglige sygefravær i en organisation med 4.000 ansatte – hvoraf de 1.500 arbejder inden for ældre- og sundhedsområdet.

Jeg ved ikke, hvordan aftenvagten har formået at forveksle Øster Højst og en hollænder med familie fra Italien og risikoland, men det er et meget godt billede på, hvor stor opmærksomhed coronavirussen får.

Henning Løsche, områdeleder hjemmeplejen, Tønder Kommune

Men for at være på forkant med en situation, hvor en større del af arbejdsstyrken sættes i karantæne og dermed ud af kraft, barsler Tønder Kommune i øjeblikket med idéen om at oprette et vikarkorps, der kan træde i stedet.

»Det kan være svært at sætte tal på, hvor mange medarbejdere der skal i karantæne, før vi ikke kan opretholde vores serviceniveau længere. Der er vi heldigvis slet ikke endnu. Det kan dog meget vel ske, og derfor er vi ligesom andre kommuner begyndt kraftigt at overveje, om vi skal etablere en eller anden form for vikarkorps, som eksempelvis kunne bestå af pensionerede ansatte. Det skal vi diskutere i morgen (onsdag red.),« siger Jan Præstholm.

Indberetter til KL dagligt

Som udgangspunkt skal Tønder Kommune selv afholde sine udgifter i forbindelse med bekæmpelsen af COVID-19, men indberetter – ligesom landets øvrige kommuner – det ekstra ressourcetræk til Kommunernes Landsforening.

»Vi skal som udgangspunkt selv dække vores udgifter. Jeg har derfor samme bekymring som vores erhvervs- og foreningsliv i forhold til ressourcerne, hvis udbredelsen fortsætter. Jeg tror også, det er en af grundene til, at Kommunernes Landsforening følger meget med, og vi har fået besked på at indrapportere vores ekstra ressourcetræk til indsatser på området,» siger Jan Præstholm.

Øster Højst blev til Italien

Den store agtpågivenhed har også bredt sig til hjemmeplejen i Tønder Kommune.

Mandag blev områdeleder for hjemmeplejen, Henning Løsche, ringet op af en af sine seks distriktsledere, som kunne fortælle, at en beboer havde haft besøg af sin familie fra Italien. 

Da kommunen begyndte at beskæftige sig med sagen viste det sig imidlertid, at gæsterne havde været fra henholdsvis Øster Højst og Holland. 

»Jeg ved ikke, hvordan aftenvagten har formået at forveksle Øster Højst og en hollænder med familie fra Italien og risikoland, men det er et meget godt billede på, hvor stor opmærksomhed coronavirussen får,« siger Henning Løsche og fortsætter:  

»Jeg tror, at vi alle sammen tænker, at vi kommer til at mærke konsekvenserne af den her virus endnu mere i den kommende tid. Det eneste lyspunkt er, at vi nu får testet vores beredskab af i kommunen. Det er en lille smule spændende,« siger Henning Løsche.

Skriv kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.